De speelplaats van het Sint-Jan Berchmanscollege. (archiefbeeeld)

Minister Weyts zet zij-instromer Sint-Jan Berchmanscollege in de bloemetjes

© Belga
05/10/2022

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft woensdagochtend, op de dag van de leerkracht, een bezoek gebracht aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. De minister had bloemen mee voor een leerkracht die als zij-instromer voor de klas komt te staan.

Een zij-instromer is een leerkracht die de overstap heeft gemaakt van de privésector naar het onderwijs.

"We stellen vast dat het aantal zij-instromers ongelooflijk is toegenomen in de afgelopen jaren, tot bijna 4.500 mensen die de overstap hebben gemaakt om te komen lesgeven. Dat komt natuurlijk doordat we mogelijk hebben gemaakt dat mensen tot tien jaar anciënniteit kunnen meenemen. In sommige gevallen voor praktijkvakken in technisch en beroepsonderwijs zelfs tot twintig jaar", legt minister Weyts uit.

Een nieuwe maatregel die nog meer mensen moet motiveren om voor de klas te staan is de lerarenbonus. Mensen die zonder pedagogisch diploma in het onderwijs starten, krijgen drie uur per week vrijgesteld om de lerarenopleiding te volgen. Minister Weyts beseft wel dat de concurrentie aangaan met de loonvoorwaarden in de private sector, natuurlijk moeilijk blijft.

"Het is geen zaligmakende oplossing voor het lerarentekort, maar het is wel een positief element. Dit maakt het toch iets meer haalbaar voor veel mensen die een hart hebben voor onderwijs en de overstap kunnen en willen wagen", besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni