Kinderen maken tekeningen voor moederdag op een school in Sint-Jans-Molenbeek
© Belgaimage | Kinderen maken tekeningen voor moederdag op een school in Sint-Jans-Molenbeek.

Moederdag verdampt: school in Sint-Gillis kiest voor ouderdag

EC
© BRUZZ
06/05/2022

Niet elke Brusselse klas maakt nog knutselwerkjes voor moederdag dit weekend. In Sint-Gillis kiest GO!-basisschool Balder voor een nieuwe feestdag op 1 juni: ouderdag. Ook andere scholen overwegen zo’n dag.

Een sleutelhanger, een fotokader versierd met droge pasta of creativiteit met wc-rolletjes. Heel wat Brusselse mama’s krijgen dit weekend een attentie van hun kind dankzij de knutselhulp van de juf of meester. Al is de moederdagtraditie niet meer in alle scholen evident. De krant De Morgen bracht deze week een verhaal van een Gentse school die voortaan ‘ouderdag’ viert, tussen moeder- en vaderdag in. Een belronde bij Brusselse scholen leert dat de meeste directies dat nog niet van plan zijn. De GO!-basisschool Balder in Sint-Gillis zal het wel doen en dat voor de eerste keer.

“Wij streven ernaar om de maatschappelijke trends te volgen. Gezinnen zijn vandaag anders dan enkele jaren geleden,” zegt directrice Belgin Cekic. “Op 1 juni is het Internationale Dag van de Ouder. Wij zullen die dag alle ouders of voogden van onze kinderen in de bloemetjes zetten.”

"Niet alleen het klassieke gezinspatroon telt"

Belgin Cekic, directrice basisschool Balder

Er komt die woensdagmiddag een barista-foodtruck naar de speelplaats en de school rolt een rode loper uit voor alle mama’s, papa’s, plusmama’s, pluspapa’s, alleenstaande ouders en eventuele andere voogden.

“Het wordt een mini-schoolfeest. Wij willen de ouders bedanken omdat ze hun kind aan ons toevertrouwen,” zegt Cekic, “maar mensen ook bewust maken dat we allemaal ouder zijn en dat niet alleen het klassieke gezinspatroon telt.”

Geleidelijk

Vijf jaar geleden kreeg een Franstalige school in Sint-Lambrechts-Woluwe nog felle kritiek op het afschaffen van moederdag. Haar directie wil vandaag niet meer reageren. Directrice Cekic van basisschool Balder heeft haar team nu zelf de keuze laten maken. “Er zijn nog kleuterleidsters en leerkrachten die een cadeautje knutselen voor moederdag, maar niet meer iedereen,” zegt ze. “Zowel moeder- als vaderdag blijven een mooie waarde en die erken ik. Je kan die zeker niet op één-twee-drie afschaffen. Ik wil wel een duidelijk signaal geven en de dag van de ouders systematisch, gemoedelijk en opbouwend invoeren.”

Volgens de GO! Scholengroep Brussel zijn er nog andere basisscholen die zo’n ouderdag overwegen, maar blijft de combinatie met een aparte moeder- en vaderdag meestal overeind.

In de gemeentescholen en het katholiek onderwijs is er deze week nog flink geknutseld. “De scholen passen zich wel aan de gezinssituatie aan,” zegt woordvoerder Jens Popelier van Brussels onderwijsschepen Ans Persoons (Vooruit). “Als er twee mama’s of twee papa’s zijn, krijgen zij elk een cadeautje. Soms is er geen papa of mama meer, maar dan maakt het kind een geschenkje voor iemand anders, zoals de oma of een oom.”

Twee cadeautjes

“Onze scholen kijken daar heel praktisch naar,” zegt ook directeur Bruno De Lille van Scholengroep Sint-Goedele. “Bij gescheiden gezinnen worden vaak twee cadeautjes gemaakt. Het is al lang geleden dat er nog echt rigoureus over mama’s en papa’s werd gesproken. Als ik voor mezelf spreek: mijn zoon zit al zeven jaar niet meer in de basisschool, maar hij maakte toen op vaderdag ook al twee cadeautjes en op moederdag eentje voor zijn meter, om toch mee te kunnen doen.” De Lille vindt zulke aparte feestdagen net een kans om uiteenlopende gezinsvormen te bespreken.

En ook de aard van de cadeautjes moderniseert: sommige scholen kiezen tegenwoordig voor cupcakes, een sleepover of nodigen de ouders uit voor een ontbijt op school. “Maar aangezien de middelen van scholen niet zo veel zijn toegenomen, zijn het wellicht nog altijd veel tekeningen en knutselwerkjes,” lacht De Lille. “Het is de attentie die telt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Gillis, Onderwijs, Moederdag, ouderdag, basisschool balder

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie