Mondmaskers verplicht in verschillende Nederlandstalige, Brusselse basisscholen

© Photonews
| (archiefbeeld)
Updated: 29-01-2021 - 17:27

Na de basisschool van het KA Etterbeek voeren ook basisschool De Goudenregen en basisschool Hendrik Conscience de mondmaskerplicht in voor het lager onderwijs. Het gaat telkens om een preventieve maatregel. “Scholen zijn vrij om daarover te kiezen als zij ergens een verhoogd risico zien.” Ook in een aantal katholieke basisscholen werd het mondmasker intussen verplicht.

Na een corona-uitbraak in het Collège Saint-Michel in Etterbeek besliste de directie van de nabijgelegen basisschool KA Etterbeek eerder deze week om het mondmasker te verplichten voor leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. De basisschool van het KA Etterbeek is niet de enige basisschool die de mondmaskers verplicht, blijkt nu.

Ook basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek voert de mondmaskerplicht in voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Daarnaast is het mondmasker verplicht in het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Goudenregen in Ganshoren. De drie scholen behoren tot de GO! Scholengroep Brussel.

“In De Goudenregen werd de mondmaskerplicht preventief ingevoerd nadat een leerkracht in quarantaine is gegaan, na contact met een besmette persoon buiten de school”, zegt woordvoerster van GO! Brussel Karin Struys. Ook in de twee andere basisscholen gaat het om een preventieve maatregel. “Scholen zijn vrij om daarover te kiezen als zij ergens een verhoogd risico zien.”

‘Onder controle’

In het vijfde en zesde leerjaar worden mondmaskers in principe pas verplicht als een kind uit hetzelfde leerjaar positief heeft getest op het coronavirus. “Maar dat is tot dusver nog niet aan de orde”, klinkt het binnen de scholengroep GO! Brussel. De situatie is er nog onder controle.

“We volgen het op samen met het CLB. Het aantal leerlingen in quarantaine valt op dit moment heel goed mee en de Britse variant is nog niet opgedoken binnen onze schoolmuren”, aldus Struys. “Voorlopig maken we ons geen zorgen.”

Binnen de scholengroep Sint-Goedele, dat tot het katholieke net behoort, is de mondmaskerplicht preventief ingevoerd in basisschool Sint-Martinus in Molenbeek. Dat meldt de directeur van de scholengroep Bruno De Lille. "In drie andere basisscholen is het mondmasker ook verplicht. Daar is de mondmaskerplicht gelinkt aan een besmetting binnen de klas", aldus directeur De Lille.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?