Muziekacademie Sint-Lambrechts-Woluwe verhuist na afkeuring van gebouw

© Ivan Put

De Nederlandstalige Muziekacademie in Sint-Lambrechts-Woluwe verhuist naar de nieuwe Schuman en Charmille scholen. De huidige gebouwen waren afgekeurd.

Het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) in Sint-Lambrechts-Woluwe groeide de laatste jaren behoorlijk; zo’n 800 leerlingen volgen er les. 600 van hen doen dat momenteel in de Prins Boudewijnschool, maar die werd in 2016 afgekeurd door de Nederlandstalige onderwijsinspectie. De gebouwen zouden onveilig en onhygiënisch zijn. De Franstalige onderwijsinspectie ziet die bezwaren blijkbaar niet, want het Franstalige dagonderwijs mag er gewoon blijven doorgaan.

Xavier Liénart, plaats 13 op de Liste du Bourgmestre in Sint-Lambrechts-Woluwe

Om sluiting in 2016 te voorkomen, werd er door de gemeente een verbeterplan ingediend, dat tegen maart 2020 uitgevoerd moest worden. “Maar sindsdien is er niets gebeurd”, trok Open VLD-gemeenteraadslid Kurt Deswert aan de bel. “Als de inspectie volgend jaar opnieuw zou langskomen in de Prins Boudewijnschool, dreigde een sluiting.”

Weinig marge

Maar het gemeentebestuur heeft een andere oplossing klaar: een verhuizing naar de vernieuwde Franstalige Schuman en Charmille scholen die begin volgend jaar klaar zouden moeten zijn. “Vanaf februari kan de Muziekacademie daar zijn intrek in nemen”, zegt schepen voor de Nederlandstalige Gemeenschap Xavier Liénart.

Een plotse sluiting lijkt dus afgewend, al blijft er weinig marge voor vertraging in de werken van de nieuwe scholen, die in januari 2019 opgeleverd zouden moeten worden. Op langere termijn blijft een verhuizing van de Muziekacademie naar de nieuw te bouwen Prinses Paola-school een optie, maar in dat dossier zit voorlopig weinig beweging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?