Nederlandstalig onderwijs in Brussel: kwart leerlingen vindt elders plaats

© Peter Dhondt/BRUZZ

In het Brussels Nederlandstalig secundair onderwijs was het een recordjaar op vlak van aantal aanmeldingen en dat betekent dat de plaatsen duur waren.

Uit cijfers die het Lokaal Overleg Platform (LOP) secundair onderwijs Brussel blijkt dat bijna een kwart van de leerlingen uiteindelijk elders een plaats vond.

Elders naar school

In totaal werden 2.511 kinderen door hun ouders aangemeld voor het huidige schooljaar in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. Van al deze leerlingen vonden er 2.383, ofwel 95 procent, een plaats in het Nederlandstalig onderwijs, maar lang niet allemaal in het Brussels gewest.

Onder de aangemelde kinderen zijn 1.821 kinderen, ofwel 73 procent, ingeschreven in een Brusselse school. Maar liefst 562 jongeren, goed voor 22 procent, heeft uiteindelijk geen plek gevonden in een van hun Brusselse voorkeursscholen, maar is elders ingeschreven. Van 128 kinderen, 5 procent van het totaal, zijn er geen schoolgegevens teruggevonden.

BSO en OKAN volledig volzet

"De problemen stellen zich voornamelijk in het BSO waar 1B en 2BVL overal volzet zijn en er dus geen beschikbare plaatsen zijn”, meldt Petrus Van den Cruyce van LOP secundair onderwijs Brussel. “Ook OKAN is reeds volledig volzet, dus is er geen plaats voor nieuwe leerlingen", meldt Petrus Van den Cruyce van LOP secundair onderwijs Brussel.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?