Niels De Ruyck is de Beste Leraar van Brussel

Reine Nkiambote, Stefanie Nijs
© BRUZZ
06/06/2019

Die pantoffels in de klas doen het ‘m. Niels De Ruyck (28), van het vierde leerjaar in de Sint-Lutgardisschool in Elsene, mag zich vanaf nu Beste leraar van Brussel noemen. "Ik ben vooral een coach voor de leerlingen."

Met Saddaf Gondal, Riet Jacobs en Niels De Ruyck dongen drie heel diverse kandidaten mee naar de titel van Beste Leerkracht in Brussel.

Het is Caroline Gennez, voorzitster van de Universitaire Associatie Brussel, die de verlossende woorden spreekt: "De winnaar is degene die we het minst vaak tegenkomen in het leerplichtonderwijs: de mannelijke leerkracht. Meester Niels De Ruyck is de Beste Leraar van Brussel 2019."

De Ruyck mag een nieuwe fiets van Velofixer mee naar huis nemen, finalisten Saddaf Gondal van Lyceum Martha Somers en Riet Jacobs van CVO Coovi krijgen een boekenbon van Passa Porta.

Pantoffels, muziek en handshake

Het waren enkele ouders die Niels De Ruyck nomineerden. Maar voor zijn collega's, juf Gitte en juf Kelly, is Niels' overwinning geen verrassing. "Hij is heel vooruitstrevend. En vooral: hij verschuilt zich niet achter zijn status als leraar. Integendeel, hij is echt een coach voor de leerlingen en geeft hen inspraak."

Ook de reacties van de vele online stemmers liegen er niet om: “open-minded en leergierig”, “sympathiek met een groot hart”, “je ziet je kind elke dag met enthousiasme naar huis komen.” Lovende woorden voor de 28-jarige De Ruyck, die de kinderen van zijn vierde leerjaar hun pantoffels laat dragen in de klas en hen helemaal thuis laat voelen.

“Dat is inderdaad ons ritueel," lacht Niels. "'s Ochtends mag ieder kind me ook zijn eigen handshake geven. Dan zet ik een liedje op, waarbij de leerlingen een paar minuten elkaar kunnen begroeten. En als ik zie dat een kind een mindere dag heeft, neem ik het dan ook even apart. Kinderen moeten zich goed voelen om te kunnen leren."

'Kennis is niet het allerbelangrijkste'

De prijsuitreiking is een initiatief van de Brusselse lerarenopleidingen van Erasmushogeschool, CVO Coovi en VUB, samen met BRUZZ en de Universitaire Associatie Brussel. Dit jaar wordt al voor de vijfde keer de beste leraar van Brussel verkozen, uit maar liefst 112 genomineerden.

“De Beste Leraar van Brussel wil nergens anders lesgeven. Grootstedelijke uitdagingen en meertaligheid zijn kansen, geen obstakels. Hij of zij wil het beste halen uit élke leerling,” staat te lezen bij Brusselleraar.

Akkoord? "Ik moet toegeven dat ik niet de moeilijkste klas heb, mijn school in Elsene is eerder elitair", zegt De Ruyck. "Maar de uitdaging voor mij is om te leren omgaan met moeilijkere emoties. Kinderen die verdrietig zijn, hoe kan ik het daar het beste mee omgaan? En ik werk ook erg aan interactie, zodat kinderen niet van mij, maar van elkaar kunnen leren."

Tot slot nog enkele tips voor beginnende leerkrachten van de kersverse winnaar: "Wees jezelf, doe wat goed voelt. Kennis vergaren is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Kinderen met elkaar leren omgaan is dat wel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, beste leraar van Brussel, Sint-Lutgardisschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie