© Kabinet-Gatz | Het nieuwe gebouw werd ingehuldigd met minister Sven Gatz en GO! afgevaardigde Raymonda Verdyck.

Nieuwbouw en groene speelplaats voor basisschool De Iris in Ukkel

EC
© BRUZZ
15/09/2020

De GO! basisschool De Iris in Ukkel mag zich voortaan een volwaardige basisschool noemen, met een eigen gebouw en speelplaats. Minister en VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) kwam de zes nieuwe klaslokalen dinsdag officieel inhuldigen.

De Iris opende al in september 2015, maar toen enkel voor kleuters en het eerste leerjaar. De basisschool kwam op de campus van het Koninklijk Atheneum van Ukkel te liggen, want daar was nog ruimte vrij. Intussen bleef de capaciteitsdruk in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel groot en dat was in Ukkel niet anders. De St-Jozefschool werd al uitgebreid, de St-Vincentiusschool verhuisde naar een nieuwe site in de Beeckmansstraat.

Nu is dus ook De Iris uitgebreid, met een extra verdiep op het bestaande gebouw. Daardoor passen er zes extra klaslokalen in de school. “Zo kan de school verder uitbreiden tot een volwaardige basisschool", zegt minister Gatz. "Vandaag telt de school al een 150-tal leerlingen, over een paar jaar zijn er dat 240. Een goede zaak voor dit deel van Brussel.”

Brede school

Bij de nieuwbouw is rekening gehouden met de groene ruimte rond de school, die zo goed mogelijk bewaard is gebleven. De speelplaats is alvast een speelbos voor de kinderen, maar ook de buurtbewoners zullen ervan kunnen proeven. Er komt namelijk een tribune en een zitput. Dat moet de band met de buurt versterken, zegt de schooldirectie.

“De infrastructuur van het schooldomein en de speelplaats laat ons toe om onze ambities als open brede school te realiseren. Via de organisatie van diverse activiteiten zullen we samen met ouders, buurtbewoners en lokale organisaties kansrijke situaties creëren voor kinderen om zich te ontwikkelen tot weerbare, kritisch denkende burgers”, aldus Sandrina Wittenberg, directrice van GO! Basisschool De Iris.

Het speelbos is er dus al, maar de rest van de speelplaats zal pas volgend jaar worden vernieuwd. De nieuwbouw en omgevingswerken kosten samen ongeveer 2,5 miljoen euro. Die factuur wordt gedeeld tussen de Taskforce Capaciteit Brussel, de Vlaamse Gemeenschap (1,85 miljoen euro), de Vlaamse Gemeenschapscommissie (260.000 euro) en het schoolbestuur (390.000 euro).

speelbos_speelplaats Basisschool De Iris Ukkel
© Kabinet-Gatz | Het speelbos op de speelplaats van GO! Basisschool De Iris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Onderwijs, Sven Gatz, basisschool De Iris, schoolcapaciteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie