Nieuwe Bemptschool in Vorst kan 500 leerlingen ontvangen

© Gemeente Vorst

Na werken van twee jaar opent de Bemptschool in de Neerstalsesteenweg in Vorst de deuren. De school zal 500 kleuters en kinderen uit het lager onderwijs kunnen ontvangen en heeft ook een nieuwe sportzaal.

De nieuwe Bemptschool in Vorst kon de eerste dag na de paasvakantie zijn deuren openen en ontving nu al 230 leerlingen. Na werken van twee jaar is de kleuterschool, lagere school en bibliotheek-conciërgewoning in Vorst af.

Het project kostte in totaal 9 miljoen euro: 60 procent daarvan werd gedragen door de Federatie Wallonië-Brussel en 500.000 euro komt van gewestelijke subsidies voor rationeel energiegebruik.

De school is namelijk bedekt met zonnepanelen en groendaken en er wordt veel aandacht besteed aan geluidsisolatie, de benutting van natuurlijke lichtinval en de opvang van regenwater, legt schepen Françoise Père (PS) uit. De verwarming en de verkoeling van de school gebeuren dankzij geothermie en warmtepompen.

Boomgaard en moestuin

Ook vanuit pedagogisch standpunt is het gebouw efficiënt, vindt Maud de Ridder, schepen van Openbaar Onderwijs (Ecolo). “De klassen zijn modulair, zodat er ruimtes gecreëerd kunnen worden om groepen samen te brengen voor specifieke projecten en activiteiten. Buiten staan tribunes die gebruikt kunnen worden voor lessen in de open lucht.” De Ridder voegt toe dat er ook een boomgaard en moestuin komt.

De Bemptschool opent ook een nieuwe sportzaal, aan de overkant van het Bemptpark. De verbinding met de school loopt via het park en de toegang tot de sportzaal via de Groene Wandeling. Ook de sportzaal is voorzien van zonnepanelen en gebruikt regenwater.

"De zaal beschikt over moderne uitrusting, veel douches, sanitaire voorzieningen en lockers”, zegt Ahmed Ouartassi, schepen van Sport (PS). Hij benadrukt dat de sportzaal op weekdagen overdag door de school en externe clubs zal worden gebruikt, maar op verzoek ook 's avonds en in het weekend toegankelijk zal zijn.

Bemptschool Vorst
© Gemeente Vorst

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?