| Artem (7) in zijn nieuwe klas in de Sint-Jan Berchmans basisschool (archiefbeeld).

Nieuwe Oekraïense school opent na paasvakantie in Belliardstraat

JP
© BRUZZ
03/04/2022

Maria en Kira, twee Brusselse vrouwen met Russische en Oekraïense roots, openen na de paasvakantie een school voor enkele tientallen Oekraïense kinderen in de Belliardstraat. “Als je van familie naar familie reist, moet de school het ankerpunt worden.”

Het gebouw bevindt zich in de Belliardstraat 4-6 en werd gevonden dankzij het netwerk van Maria, die een tijdelijke overeenkomst tekende met de eigenaar. De school mag er zeker zes maanden blijven, daarna mikt Maria op structurele financiering, bijvoorbeeld vanuit Europa, om een structurele werking uit te bouwen. Ook mikken de initiatiefnemers op termijn op meer scholen die vertrekken vanuit dezelfde filosofie.

Enkele weken geleden plaatsten Maria en Kira een oproep aan vrijwilligers om zich te melden om een steentje bij te dragen aan de school, die Vesna gaat heten. Dat betekent 'lente' in het Oekraïns, Pools en Russisch.

100 leerlingen

De initiatiefnemers zochten een locatie die dichtbij de metro is en dus makkelijk bereikbaar vanuit alle hoeken van Brussel. In eerste instantie verwacht Maria zo'n dertig à veertig leerlingen, maar dat aantal kan nog groeien, de capaciteit is zo'n honderd leerlingen. Ook in Parijs worden twee zusterscholen opgericht.

De meertalige school vertrekt vanuit de filosofie dat een kind zijn culturele - en taalbagage niet hoeft weg te gooien. “Het is beter om voort te borduren op de kennis die het kind al heeft als het hier aankomt. Vandaar dat we de Oekraïense lessen zo belangrijk vinden. Al krijgen ze daarnaast ook les in andere talen zoals Frans en Nederlands," zegt Maria. In het geval dat de kinderen na de oorlog terug zouden keren, is het ook handig om het Oekraïns te onderhouden.

Kenniscentrum

In navolging van de filosofie van Montessori-scholen, zal deze Oekraïense school werken met klassen waarin verschillende leeftijden zijn gemengd. Er komt ook een naschoolse opvang voor Oekraïense leerlingen die al in een Belgische school zijn ingeschreven maar hun Oekraïens willen onderhouden. Tot slot wil de school ook functioneren als kenniscentrum. "We hebben meer dan vijftig experts in ons netwerk, van psychologen tot leerkrachten Oekraïens. Hun expertise willen we graag delen met lokale scholen die met vragen zitten over hun Oekraïnse leerlingen," zegt Maria.

De school opent ergens de komende weken: "niet lang na de paasvakantie".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , inval oekraïne , oekraïnse vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni