Onderwijsschepenen van Vooruit willen zelfde coronaregels voor alle Brusselse scholen

KVDP
© BRUZZ
19/10/2021

Omdat onderwijs een gemeenschapsbevoegdheid is, gelden andere coronamaatregelen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel dan in de Franstalige scholen. De Brusselse onderwijsschepenen van Vooruit vragen dat minister Weyts daar een einde aan maakt. "De absurde verschillen moeten eruit."

In het Brusselse onderwijs gelden niet dezelfde coronaregels voor alle leerlingen. Zo geldt de mondmaskerplicht nog in het vijfde en zesde jaar van het Nederlandstalig lager onderwijs in Brussel. In de Franstalige lagere scholen hoeven kinderen geen mondmasker meer te dragen.

Zo zijn er nog verschillen in de coronamaatregelen op Brusselse scholen. Leerlingen van Nederlandstalige scholen in Brussel mogen bijvoorbeeld niet in klasgroep op het openbaar vervoer, iets wat leerlingen in het Franstalig onderwijs in Brussel wel mogen. De Brusselse Vooruit-schepenen van Nederlandstalig Onderwijs Ans Persoons (Stad Brussel), Elke Roex (Anderlecht), Jef Van Damme (Molenbeek) en Lydia Desloover (Sint-Joost-ten-Node) vragen dat er een einde komt aan die verschillen.

'Zelfde regels voor alle Brusselse kinderen'

"De adviezen van de gezondheidsexperten zijn uniform en maken geen onderscheid tussen de taal waarin kinderen les volgen. De focus van de experten ligt nu op gebieds- en regiogebonden maatregelen. Het lijkt evident dat de regels dan dezelfde zijn voor alle kinderen in Brussel", zeggen de schepenen in een gemeenschappelijk persbericht. Dat de coronamaatregelen verschillen naargelang de taalgroep "valt niet uit te leggen aan ouders, kinderen en onderwijspersoneel", aldus de onderwijsschepenen.

In het Vlaams Parlement zal partijgenoot Hannelore Goeman minister Weyts daarover interpelleren. De schepenen vragen ook de steun van Sven Gatz (Open VLD), in het VGC-college bevoegd voor onderwijs. "Het lijkt ons duidelijk dat er dringend afstemming moet komen tussen de gemeenschapsministers. De absurde verschillen moeten eruit."

In een eerdere versie van dit artikel was te lezen dat mondmaskers niet langer verplicht zijn in het Franstalig middelbaar onderwijs in Brussel. Dat is onjuist, maskers zijn daar wel verplicht. De fout werd verbeterd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni