Opnieuw actie aan 30 scholen voor schone lucht

© AVN
| Ook basisschool De Klimpaal in Molenbeek is weer van de partij.
Updated: 20-04-2018 - 16:29

Voor de vierde keer al vindt vrijdagochtend een protestactie tegen luchtvervuiling van organisatie Filter Café Filtré plaats. Maar liefst 30 Brusselse scholen doen mee en dat zijn er alweer negen meer dan vorige keer.

Het concept is ondertussen gekend. Voor het eerste belsignaal wordt de straat voor de school afgezet en is het asfalt voor even de speeltuin van de leerlingen. Met deze vorm van protest wil Filter Café Filtré aandacht vragen voor schonere lucht in onze hoofdstad. Maar liefst 30 scholen doen mee en daar is organisatrice Anne-Katrien Verdickt meer dan tevreden mee.

Negen nieuwkomers, een afvaller

“Het blijft maar de goede kant op gaan. Nationaal zitten we zelfs al aan 55 scholen. Enkel in Anderlecht doet er een school even niet mee omdat ze daar op zoek gaan naar mensen om het project te ondersteunen. Gelukkig zijn er met onder meer het Atheneum in Etterbeek, kinderdagverblijf Minimabo in de Vlaamsesteenweg en de Bron in Sint-Gillis ook negen nieuwkomers.”

Wie mee gaat betogen aan de basisschool van Mabo mag zich aan een sportieve ochtend verwachten. “Samen met een paar andere vrijwilligers gaan we daar een les ochtendgymnastiek geven, waar ook de arbeiders die op de naburige werf werken aan zullen meedoen.”

Aanvankelijk zou Sint-Jozef in Sint-Agatha-Berchem ook deelnemen, maar de school kreeg geen toestemming van de politie en de schepen van Mobiliteit.

Op vrijdag 16 maart organiseerde MABO het eerste protest aan de schoolpoort. Op 23 maart, 30 maart volgden nieuwe protesten waar steeds meer scholen aan deelnamen. Na de Paasvakantie op 20 april staat de teller op 29 scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?