Vrijdag opnieuw schoolprotest vuile lucht

© AVN
| Het schoolpoortprotest moet de problematiek rond luchtvervuiling hoog op de politieke agenda houden.

De Brusselse scholen laten zich massaal verleiden om deel te nemen aan het protest tegen luchtvervuiling. Zo’n 25 scholen lieten al weten geïnteresseerd te zijn. “We gaan al zeker door tot aan de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Annekatrien Verdickt, een van de initiatiefneemsters.

Ouderverenigingen van vijf Brusselse scholen begonnen twee weken geleden met een actie op vrijdagmorgen tegen luchtvervuiling. Aanleiding daarvoor was een reportage van de onderzoeksjournalisten van Pano waaruit bleek dat het bijzonder slecht gesteld is met de luchtkwaliteit in onze hoofdstad.

25 scholen

Wat begon met het afsluiten van de Vlaamsepoort aan de basisschool Maria Boodschap voor een informeel koffiemoment, krijgt stilaan weerklank in scholen over heel Brussel. Ondertussen hebben 25 scholen laten weten geïnteresseerd te zijn om deel uit te maken van het protest.

“We hebben nog niet van iedereen bevestiging gekregen, maar het is duidelijk dat dit thema leeft”, zegt Annekatrien Verdickt, die mee aan de kar trekt van het project. De bezorgde ouders hebben zich verenigd onder de naam Filter Café Filtré.

Zij blijven minstens tot aan de verkiezingen in oktober protesteren. “De eerste keer is het ons gelukt om wat politici naar het evenement te lokken. We hopen dat we dit kunnen blijven doen zodat dit thema hoog op de politieke agenda blijft staan.”

Bellen blazen

Wie te weten wil komen wat Filter Café Filtré nog allemaal in petto heeft neemt best een kijkje op de website van het collectief.

“Komende vrijdag wordt een symbolische dag. Dan krijgen alle kinderen de kans om de lucht zelf wat op te schonen met een bellenblazer”, besluit Verdickt.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?