Ouder valt leerkracht aan: school in Neder-over-Heembeek dient klacht in

De Peter Benoîtschool in Neder-Over-Heembeek De Peter Benoîtschool in Neder-Over-Heembeek
© Google Maps/BRUZZ
| De Peter Benoitschool in Neder-over-Heembeek.
© Google Maps/BRUZZ
| De Peter Benoitschool in Neder-over-Heembeek.

De Peter Benoitschool in Neder-over-Heembeek heeft donderdag haar deuren gesloten nadat een leerkracht fysiek en verbaal werd aangevallen door een ouder. Intussen heeft het bestuur maatregelen genomen. 'Grensoverschrijdend gedrag wordt in geen enkel geval getolereerd.'

Op maandagavond viel een ouder een leerkracht van de Peter Benoitschool in Neder-over-Heembeek fysiek en verbaal aan. In solidariteit met de betrokken collega besloot het lerarenteam om op donderdag geen les te geven. Ook de naburige school Ecole primaire de Heembeek legde gedurende een lesuur het werk neer.

Sandra De Nies, pedagogisch inspecteur-generaal voor het Nederlandstalige stadsonderwijs in Brussel, betreurt de feiten, maar wil niet uitweiden over de details van de zaak. “Dit is duidelijk een geval van grensoverschrijdend gedrag en dat zullen we in geen enkel geval tolereren”, zegt ze tegen BRUZZ.

Directrice Charlotte Thielemans staat volledig achter de spontane stakingsactie. “Wij zijn heel hard geschrokken. De school hoort een veilige plek te zijn, zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten. Ouders zijn medeverantwoordelijk voor het aantonen dat communicatie op een respectvolle manier kan.”

Maatregelen

Hoewel de deuren gesloten bleven, was het schoolpersoneel op donderdag wel aanwezig. Ze staken de koppen bij elkaar om preventiemaatregelen uit te werken. Zo kreeg de betrokken ouder een toegangsverbod. Bovendien is er beslist dat de overdracht van de kinderen niet langer in de schoolgebouwen zal gebeuren, maar aan de schoolpoort. Deze maatregel is deze week van toepassing en zal “waarschijnlijk na de paasvakantie verlengd worden”, aldus De Nies.

De betrokken leerkracht heeft intussen ook klacht ingediend. “Stad Brussel neemt de feiten zeer ernstig en zal zich burgerlijke partij stellen”, bevestigt het kabinet van An Persoons, Brusselse schepen van Onderwijs. “De feiten hebben een diepe indruk nagelaten bij het personeel. Wij begrijpen dat zij ervoor kozen om donderdag het werk neer te leggen.”

Nauwe samenwerking

Directeur Charlotte Thielemans zegt dat sommige ouders tegenwoordig minder geneigd zijn om op een "vredevolle manier" te communiceren met het personeel, maar dat dit incident er zwaar uitspringt. “Zowel de ouders als de school hebben een voorbeeldfunctie voor de kinderen. Het is dus van uiterst belang dat wij nauw samenwerken op een respectvolle en constructieve manier.”


Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?