Pauwels (VUB): 'Diversiteit niet alleen in, maar ook vóór de aula'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 8 januari 2020
Updated: 08-01-2020 - 20:00

Na genderquota bij nieuwe aanwervingen lanceert de Vrije Universiteit Brussel (VUB) nu ook een gedragscode voor gelijkheid en een nieuwe website. De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris speelt een actieve ondersteunende rol binnen de diversiteitsplannen en dat is een primeur voor het Brusselse hoger onderwijs.

In februari vorig jaar lanceerde de VUB haar gelijkheidsactieplan. Speerpuntmaatregel: een op de drie kandidaten voor een academische positie moet een vrouw zijn – als het om een faculteit met overwegend mannelijk personeel gaat. Als op de faculteit vooral vrouwen aangesteld zijn, moet een op de drie kandidaten een man zijn.

Ondertussen heeft de VUB een nieuwe website gelanceerd over haar gelijkheidsplan. Daarin staan de gedragscode en visietekst te lezen. De VUB beschouwt haar diverse bevolking als een meerwaarde en vraagt dat personeel en studenten elkaar met respect behandelen.

Verder is een nieuwe HR-adviseur Gelijkheid aangesteld, die de actiepunten over gender in de praktijk zal helpen omzetten. Een nieuwe projectmedewerkster moet de aandacht voor diversiteit helpen inkapselen in de opleidingen en lessen zelf. Daarin krijgt de VUB financiële en adviserende steun van Actiris.

Die structurele aanpak is nodig, zegt VUB-rector Caroline Pauwels aan BRUZZ, want op een natuurlijke manier zal de gelijkheid er niet komen. "We hebben allemaal ons rugzakje van wat we impliciete bias noemen en gemakkelijker naar onze gelijken uitreiken. We durven dat nog niet volledig doorbreken. We zoeken daarom bijvoorbeeld ook naar andere aanwervingskanalen, om andere groepen te bereiken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?