4 november 2019: bezoek van Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de Stedelijke Basisschool De Groene Planeet in Vilvoorde

| Archiefbeeld. 4 november 2019: bezoek van Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de Stedelijke Basisschool De Groene Planeet in Vilvoorde.

Plaatstekort in Brussels onderwijs verwacht: Weyts voorziet 1.820 extra schoolbanken

RF
© BRUZZ
28/02/2022

Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA) investeert 180 miljoen euro in extra plaatsen in de klas. De middelen worden verdeeld op basis van de nieuwe capaciteitsmotor, die aantoont waar in de toekomst een plaatstekort verwacht wordt. Vooral in Brussel en in de Vlaamse Rand zou de komende jaren de situatie nijpend worden. Daarom wil Weyts 1820 extra schoolbanken voorzien in de Brusselse klassen.

1120 extra plaatsen in het secundair onderwijs en 600 plaatsen in het basisonderwijs: zoveel schoolbanken wil Weyts binnenkort creëren in Brussel. Specifiek voor de hoofdstad wordt er bijna 22 miljoen euro vrijgemaakt. Dat is een achtste van het totale kostenplaatje voor extra schoolbanken in het Nederlandstalig onderwijs.

De nieuwe schoolbanken gaan nodig zijn, volgens de nieuwe capaciteitsmonitor, die aantoont waar tegen het schooljaar 2027-2028 een plaatstekort verwacht wordt. In het Brussels onderwijs zijn de verwachtingen somber.

In totaal maakt Weyts 130 miljoen euro vrij voor alle Nederlandstalige secundaire scholen. Voor het Brussels secundair onderwijs is dat 14,4 miljoen euro. Het Brussels basisonderwijs krijgt 7,45 miljoen euro.

Buitengewoon onderwijs

Op vraag van minister Weyts bracht de capaciteitsmonitor ook voor het eerst de noden van het buitengewoon onderwijs in kaart. Daar zijn in het basisonderwijs tegen 2027-2028 nog 3.500 plaatsen nodig en in het secundair onderwijs nog 4.000 plaatsen. "We zetten alle zeilen bij om extra plaatsen te realiseren", zegt Weyts. "In deze regeerperiode maken we ook voor het eerst specifiek voor buitengewoon onderwijs capaciteitsmiddelen vrij."

Voor het buitengewoon onderwijs gaat Weyts met de onderwijsverstrekkers kijken waar en op welke manier de extra plaatsen het beste gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door nieuwe scholen buitengewoon onderwijs op te richten, bestaande scholen uit te breiden of een aanbod buitengewoon onderwijs te creëren op een campus van het gewoon onderwijs.

Het is de bedoeling om nog voor de zomer de eerste concrete capaciteitsprojecten goed te keuren. Het budget voor 2022 zal prioritair worden ingezet voor extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , basisonderwijs , secundair onderwijs , plaatstekort Brussels onderwijs , nederlandstalig onderwijs , Nederlandstalig onderwijs in Brussel , Ben Weyts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni