| Brusselse parlementsleden voor N-VA Mathias Vanden Borre (links) en Gilles Verstraeten rechts).

Plan voor meer gastleerkrachten in Brussels onderwijs zorgt voor discussie in VGC

© Belga
28/04/2023

Tijdens de vergadering van de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) vrijdag is er een discussie ontstaan over de oplossingen voor het lerarentekort in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel.

N-VA-raadslid Gilles Verstraeten wilde weten op welke manier de plannen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om meer zij-instromers en gastleerkrachten in het onderwijs te krijgen en het lerarentekort te verhelpen, worden omgezet in de Brusselse praktijk.

Het plan van Weyts moet zoveel mogelijk scholen van gastleerkrachten voorzien en het voor bedrijven mogelijk maken om werknemers ter beschikking van het onderwijs te stellen. Zij zouden ook sneller rechten opbouwen.

De meest recente cijfers over het aantal zij-instromers in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel dateren van het jaar 2021-2022, toen waren er in totaal 412 zij-instromers actief. Dat waren er 110 meer dan in het schooljaar 2020-2021.

"De bedoeling is dat beide oplossingen voor het lerarentekort vanaf volgend schooljaar ingaan", aldus Verstraeten tijdens de vergadering.

"Dit zijn extra pistes om mensen uit de privé te overhalen de stap te zetten naar het onderwijs. Zo brengen we het onderwijs en de bedrijfswereld dichter bij elkaar en verkleinen we de kloof met de arbeidsmarkt."

Volgens Hilde Sabbe (one.brussels-Vooruit) zijn de voorstellen geen structurele oplossingen. "Gastleerkrachten hebben hun waarde, maar hebben niet de pedagogische bagage. We moeten opletten dat we leerkrachten die in het bezit zijn van een pedagogisch diploma niet demotiveren", aldus Sabbe.

Collegelid bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw Sven Gatz (Open VLD) wees erop dat de plannen van Weyts nog onderwerp uitmaken van onderhandelingen. "Het ontwerp is nog niet goedgekeurd door het Vlaams parlement. Als VGC hebben we steeds bewezen een betrouwbare partner zijn om de vertaalslag te maken naar het Nederlandstalige onderwijs in Brussel."

"De VGC is niet betrokken bij de opmaak van het decreet", aldus Gatz. "De VGC zet wel in op aanvullende acties om nieuwe leerkrachten aan te trekken. Zo wordt er ingezet op 'blended learning' en een flexibele aanpak van de schoolorganisatie. Daaruit worden de beste praktijken gehaald, die we verspreiden naar alle scholen. Met de lerarenbonus en een terugbetaling van het inschrijvingsgeld proberen we leerkrachten te overtuigen om voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel te kiezen. We blijven inzetten op acties om het lerarentekort in Brussel op te lossen en die volgen we nauw op met onze diensten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, zij-instromers, Nederlandstalig onderwijs in Brussel, Brusselse N-VA, Gilles Verstraeten, Ben Weyts, Hilde Sabbe, Sven Gatz, gastleerkrachten, uitstroom leerkrachten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni