Roland Lahaye (CSC Enseignement)

| Roland Lahaye, secretaris-generaal van CSC-Enseignement

Protest tegen seksuele opvoeding: 'Niets kan brandstichting in scholen rechtvaardigen'

© Belga
18/09/2023

"Niets kan het in brand steken van scholen rechtvaardigen." Dat zegt de Franstalige christelijke onderwijsvakbond CSC-Enseignement maandag, in een reactie op de incidenten in verschillende Waalse scholen met betrekking tot het zogenaamde Evras-decreet van de Franse gemeenschapsregering.

Dat decreet verplicht in totaal vier uur seksuele voorlichting in het zesde leerjaar en het vierde middelbaar in de Franstalige scholen en veroorzaakt al dagen protest van onder meer ouders.

"Het aanvallen van het nobele instituut dat het onderwijs is door opzettelijk brand te stichten in scholen toont aan in welke mate sommige mensen bereid zijn om de samenleving en de democratie te destabiliseren, het gemeenschapsleven te ondermijnen en hun standpunten door middel van geweld op te leggen", hekelt Roland Lahaye, secretaris-generaal van CSC-Enseignement. "Dit is schandalig, onaanvaardbaar en het moet streng veroordeeld worden", voegt hij eraan toe.

De vakorganisatie wijst op haar "diepgewortelde gehechtheid aan de democratie", die zowel "tegenstrijdig debat en het uiten van afwijkende meningen" als "respect voor parlementaire processen en instellingen zoals het onderwijs" impliceert.

Het Evras-programma heeft absoluut niet de bedoeling om leerlingen op jonge leeftijd te seksualiseren, vervolgt Lahaye. "Het is een project dat een antwoord wil bieden op de legitieme vragen die leerlingen zich stellen, al naargelang hun leeftijd, en dat basisbegrippen zoals respect, toestemming, preventie van intimidatie, begrip van emoties en tolerantie bijbrengt", aldus de vakbondsman, die nog benadrukt dat "onderwijs het beste wapen tegen desinformatie is en blijft".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni