Raad van State schorst bouwvergunning voor twee Anderlechtse scholen

© Google Maps
| De school De Vijvers in Anderlecht.

De Raad van State heeft de bouwvergunning voor de renovatie van de Nederlandstalige kleuter- en basisschool De Vijvers (school P18) en de Franstalige kleuterschool Les Rainettes (school M3) in Anderlecht geschorst. Volgens de Raad is het onvoldoende bewezen dat dat het openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden, verklaart Elke Roex, schepen voor Nederlandstalig Onderwijs in Anderlecht.

Eind 2021 begonnen de werken voor de renovatie van de kleuterschool en de lagere school, die naast elkaar liggen tussen de Pierre Longinstraat, de Marius Renardlaan en de Romain Rollandlaan in Anderlecht. Maar nu liggen de werken stil.

Het probleem ligt bij het openbaar onderzoek, dat wettelijk gezien moet worden aangekondigd via affiches. Dat moet burgers en organisaties in staat stellen hun bezwaren over een project te delen.

Volgens buurtbewoners is die aankondiging hier niet gebeurd. Acht bewoners hebben verklaard geen borden te hebben gezien die het onderzoek in 2018 hadden moeten aankondigen. Volgens een uitspraak van de Raad van State op 13 januari kon de gemeente onvoldoende bewijs leveren dat het openbaar onderzoek effectief heeft plaatsgevonden, schrijft La Dernière Heure.

Nieuwe bouwvergunning

“We hebben intussen stappen ondernomen om een nieuwe bouwvergunning aan te vragen. Binnenkort zou een nieuw openbaar onderzoek moeten starten,” zegt Anderlechts schepen van Nederlandstalig Onderwijs Elke Roex (One.brussels-Vooruit). Voor het openbaar onderzoek wordt 45 (werk-)dagen geteld.

Als de bouwvergunning opnieuw afgeleverd wordt hoopt de schepen zo weinig mogelijk vertraging op te lopen. “Als er vertraging is, betekent dit dat de kinderen langer in de containerschool moeten zitten, en dat is spijtig voor hen.” Het einde van de werken was oorspronkelijk voorzien voor september 2023, maar zal nu waarschijnlijk opgeschoven worden naar eind 2023.

Volgens Roex was de grootste schrik van de buurtbewoners dat de renovatie een capaciteitsverhoging omvatte. Dat is niet het geval, verzekert ze. “We vragen geen enkele uitzondering op de bestaande bouwvoorschriften en we bouwen niet hoger,” klinkt het. “We hebben er vertrouwen in dat wat wij willen bouwen overeenstemt met wat mag.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?