Scholen krijgen extra budget voor klasactiviteiten

© Brede School
| Brede School (archiefbeeld)

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) roept vanaf het schooljaar 2020-2021 het nieuwe subisidiereglement "Klas in Actie" in het leven. Elk schooljaar wordt 650.000 euro vrijgemaakt waar alle Nederlandstalige scholen in Brussel een beroep op kunnen doen voor extra activiteiten in klasverband.

De hervorming moet ervoor zorgen dat de 30.000 leerlingen van de Brusselse Nederlandstalige scholen kunnen deelnemen aan activiteiten rond ondernemerschap, milieu- en cultuureducatie, STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), burgerschapseducatie, mediawijsheid, en studiekeuze. Dat kan gaan van een bedrijfsbezoek tot een theatervoorstelling of een inlevingsstage.

De VGC hamert met het initiatief "Klas in Actie" op het belang van deelname in klasverband. Iedereen moet meedoen en daarom kan het budget tot 20 procent verhoogd worden voor leerlingen in kansarmoede. "We willen alle schoolteams motiveren om creatieve, inspirerende activiteiten op te zetten voor de groep kinderen die dat nu het hardst nodig hebben", licht minister Sven Gatz (Open VLD) toe. De actie geldt voor alle leerlingen van de derde kleuterklas tot en met het tweede middelbaar.

De hervorming vormt ook een administratieve vereenvoudiging voor de directies en leerkrachten, want een aanvraag kan makkelijk ingediend worden via het online subsidieloket. Vanaf 15 augustus kunnen ze hun middelen aanvragen voor het schooljaar 2020-2021. Voor de start van het schooljaar kennen de directies al het beschikbare budget. "Ze dienen enkel de facturen als bewijsstuk in te dienen. Dit betekent meer zekerheid en minder papierwerk voor de scholen", aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?