Scholen krijgen sneller extra geld voor Oekraïense leerlingen

Een klaslokaal van de nieuwe basisschool Eugeen Laermans in Molenbeek Een klaslokaal van de nieuwe basisschool Eugeen Laermans in Molenbeek
© kabinet Sven Gatz
| Een school in Molenbeek.
© kabinet Sven Gatz
| Een school in Molenbeek.

Er komen twee extra telmomenten om zicht te krijgen op het aantal leerlingen in de Vlaamse scholen. Scholen die gevluchte kinderen opnemen zullen daardoor sneller extra middelen krijgen. De maatregel maakt deel uit van een pakket maatregelen van de Vlaamse regering voor het onthaal van kinderen uit Oekraïne in de scholen.

Normaal gezien wordt er in Vlaamse scholen in februari een ‘telmoment’ georganiseerd om het aantal leerlingen te tellen. Dat aantal bepaalt namelijk de die elke school krijgt, bijvoorbeeld de lestijden voor de leerkrachten en ander personeel.

Traditioneel vindt dat telmoment in februari plaats, maar de oorlog in Oekraïne is pas erna begonnen. Daarom worden twee nieuwe telmomenten georganiseerd, op 30 juni en op 1 oktober.

Zo zullen scholen die in de komende maanden extra kinderen inschrijven daar ook sneller extra middelen voor krijgen. “Deze vluchtelingenstroom verschilt van andere. Er zijn veel vrouwen en kinderen op de vlucht en dat zet druk op de scholen,” zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Momenteel is het nog niet duidelijk hoeveel gevluchte Oekraïense kinderen reeds les volgen in de Brusselse scholen. Pas nadat gevluchte kinderen zestig dagen zijn ingeschreven in het vreemdelingenregister, geldt ook voor hen leerplicht.

Trauma-sensitieve werking

De Vlaamse regering heeft nog andere maatregelen voorzien voor het onthaal van Oekraïense leerlingen in het onderwijs. Zo kunnen directeurs ook extra leraren en andere medewerkers in dienst nemen. Dat kan gaan om mensen die in de integratiesector hebben gewerkt. Vervolgcoaches moeten dan weer zorgen voor het begeleiden en ondersteunen van de anderstalige nieuwkomers.

Omdat er heel wat extra plaatsen nodig zijn in de klas, komen er ook extra middelen en vereenvoudigde procedures voor containerklassen.

De CLB’s krijgen bovendien extra ondersteuning voor hun trauma-sensitieve werking. “Die werking kan over veel dingen gaan. De kinderen uit Oekraïne kunnen verhoogde stress ervaren, bijvoorbeeld omdat ze bezorgd zijn over hun vader die in Oekraïne moest blijven,” zegt Devoldere.

Diploma's

De minister belooft bovendien ook een vlotte erkenning van diploma's uit Oekraïne.

Er komen ook extra middelen om mensen uit Oekraïne Nederlands te leren, met name kinderen jonger dan 5 en volwassenen die niet meer leerplichtig zijn. In juli en augustus kunnen er specifieke opleidingen georganiseerd worden met focus op taalverwerving.

Dit zal allemaal veel extra budget vergen, luidt het. "De omvang van dit extra budget zal volledig afhankelijk zijn van het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat uiteindelijk in Vlaanderen terechtkomt en hoe lang deze mensen zullen blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?