Kleuterschool lagere school Nederlandstalig onderwijs

| Nederlandstalig onderwijs.

Scholen mogen tot 20 kleuters opvangen

© Belga
12/05/2020
Updated: 12/05/2020 14.26u

Scholen mogen tot twintig kleuters in één klaslokaal opvangen. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met onder meer de sector en de expertengroep die de exitstrategie uitstippelt. Anderhalve meter afstand houden is bij kleuteropvang bovendien niet nodig en kleuterbegeleiders moeten enkel een mondmasker dragen als ze in contact komen met andere volwassenen.

Vanaf komende vrijdag kunnen sommige leerlingen opnieuw naar school. Kleuters blijven voorlopig nog gewoon thuis, maar ouders kunnen indien nodig wel een beroep doen op de opvang op school. De buitenschoolse opvang springt vanaf vrijdag bij en is dan ook tijdens de schooluren open, met voorrang voor kleuters.

De veiligheidsvoorschriften op school en in de buitenschoolse opvang, die door Kind en Gezin zijn opgesteld, weken echter van elkaar af. In het onderwijs is er in principe een beperking tot maximaal 14 kinderen per lokaal, moeten leerkrachten en leerlingen anderhalve meter afstand houden en zijn mondmaskers vanaf 12 jaar verplicht. Dat leidde hier en daar tot verwarring.

Na overleg tussen de bevoegde Vlaamse ministers Ben Weyts (Onderwijs), Wouter Beke (Gezinsbeleid), Bart Somers (Binnenlands Bestuur), het onderwijsveld en de GEES is nu beslist om voor de kleuteropvang andere regels te hanteren. Concreet mogen scholen en buitenschoolse kinderopvangdiensten tot 20 kleuters in één ruimte opvangen, is anderhalve meter afstand houden wenselijk maar niet verplicht en moeten de begeleiders enkel een mondmasker dragen als ze in contact komen met andere volwassenen.

Voorrangsregels

Scholen die zich al aan het voorbereiden waren op basis van de aanvankelijke veiligheidsvoorschriften, moeten de plannen nu niet per se helemaal omgooien, benadrukt minister Weyts. "Het is altijd toegelaten om nog wat strenger te zijn dan wat eigenlijk moet."

De buitenschoolse kinderopvang springt nu bij in de opvang van kleuters, in eerste instantie uit gezinnen waar de ouders buitenshuis werken en zelf niet in opvang kunnen voorzien of uit kwetsbare gezinnen. Maar als er daarna nog voldoende capaciteit is, kunnen de lokale besturen zelf beslissen om de doelgroep te verruimen naar kinderen uit gezinnen waar slechts één ouder buitenshuis gaat werken of kinderen van alleenstaande thuiswerkende ouders, legt minister Somers uit. Daarna kunnen eventueel ook de kinderen van thuiswerkende ouders aan bod komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, onderwijsminister Ben Weyts, kleuteronderwijs, exitstrategie coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni