Scholen zitten nog met veel vragen: 'Wat met examens?'

EC
© BRUZZ
24/03/2021

Wel of geen afstandsonderwijs, naschoolse opvang of niet. Bij de Brusselse schooldirecties heerst nog veel onduidelijkheid over de aangekondigde sluiting van volgende week. Vanavond moet die er komen, belooft bevoegd Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Vooral kleuterscholen zijn bezorgd.

Een afkoelingsweek voor de paasvakantie, zo noemde premier Alexander De Croo (Open VLD) het woensdagmiddag na het Overlegcomité. "Na de herfstvakantie hebben we een gelijkaardige buffer ingebouwd. We hebben gezien dat die werkte", zei de premier. De herfstvakantie, die middenin de tweede golf viel, werd toen met een weekje verlengd.

"Onze prioriteit is altijd geweest om de scholen zoveel mogelijk open te houden, maar nu de besmettingen stijgen, wordt de druk natuurlijk hoger en de organisatie moeilijker", zegt Karin Struys van de GO! Scholengroep Brussel. Als er leerkrachten uitvallen door besmetting of quarantaine, moet de klas namelijk door een collega worden opgevangen. "In die zin is de pauzeknop welkom, dat zullen we niet ontkennen", zegt ze, "maar het is toch een beslissing die vragen doet rijzen. Waarom moeten de kleuterscholen wel nog openblijven?"

"Alle directies zitten met dezelfde vragen: mogen we nog afstandsonderwijs organiseren?"

Nancy De Boey, scholengroep KaTOba

Bij de katholieke scholengroep KatOBa stellen ze zich dezelfde vraag. "De kleuterjuffen staan nog altijd dichtbij de kleuters. We weten dat kinderen de ziekte kunnen doorgeven, dus is het toch niet evident", zegt coördinerend directrice Nancy De Boey van de scholengroep. Haar koepel telt negen vrije basisscholen in Brussel, twee kleuterscholen en drie middelbare scholen. "Alle directies zitten met dezelfde vragen: mogen we nog afstandsonderwijs organiseren? We zijn nu wachtende op richtlijnen van de minister."

(Lees verder onder de foto)

Studenten en leerlingen volgen online lessen met hun laptop tijdens de coronacrisis

| Of de lessen (en examens) nog op afstand doorgaan, zal vanavond uitgeklaard worden (archiefbeeld).

De meeste directies van de Scholengroep Brussel zijn alvast voorstander van afstandsonderwijs, zegt Karin Struys. "Zowel de leerlingen als leerkrachten zijn het ondertussen gewoon en op die manier blijft er toch contact. Belangrijk in de Brusselse context is dat we de kwetsbare leerlingen blijven bereiken. Zo blijven de kinderen nog Nederlands praten en horen."

Examens

De scholengroep Sint-Goedele is nog volop aan het bellen met de directies. "Misschien hadden sommige scholen maandag nog examens gepland, dat zijn we nu aan het uitzoeken", zegt directeur Bruno De Lille. Hij wil verder nog niet reageren vooraleer er meer richtlijnen komen.

Die richtlijnen moeten er woensdagavond komen vanwege het Vlaams departement onderwijs. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zit om 17 uur samen met het onderwijsveld. Zijn kabinet kan nog niet zeggen om hoelaat ze de conclusies precies communiceren. "Van zodra de vergadering voorbij is", zegt zijn woordvoerder Michaël Devoldere.

Kleuterscholen

Het openblijven van de kleuterscholen leidt bij de vakbonden alvast tot onbegrip. "Omdat kleuters zich veel moeilijker aan de coronamaatregelen kunnen houden, is de kleuterschool bij uitstek een kruispunt van menselijke contacten en dus van besmettingen", zegt algemeen secretaris Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijsverbond (COV) aan Belga. De vakbond roept ouders zelfs op om hun kleuters dan maar zelf thuis te houden.

'Er is heel veel contact tussen de leerkracht en de kleuters, tussen de kleuters onderling en tussen de kleuters en hun oudere broertjes en zusjes thuis'

Karin Struys, Scholengroep Brussel

"Wij zijn eerder benieuwd naar de drijfveren van de beslissing", zegt De Boey van scholengroep KatOBa. "Waarschijnlijk vragen ze om de kleuterscholen open te houden om thuiswerkende ouders te ontlasten, maar wat moet een kleuterleerkracht dan doen die zelf kinderen in het lager onderwijs heeft en toch moet gaan werken?" Tijdens het Overlegcomité werd gezegd dat de meeste besmettingen zich voordoen in de leeftijdsgroep van 10 tot 19 jaar, maar volgens het COV wordt er gewoon veel minder getest bij kleuters.

"Natuurlijk is het maar één week", zegt Struys van de Scholengroep Brussel, "maar een leerkracht die bij de kleuters staat en moet blijven werken, terwijl een leerkracht in het lager onderwijs in diezelfde school dat niet moet, die stelt zich die vragen. Er is heel veel contact tussen de leerkracht en de kleuters, tussen de kleuters onderling en tussen de kleuters en hun oudere broertjes en zusjes thuis. Idem voor de kinderdagverblijven. Dan is het toch eigenaardig dat daar niet naar gekeken is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Scholengroep Brussel GO!, Scholengroep KatOBA, afstandsonderwijs, onderwijsminister Ben Weyts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni