Scholengroep Brussel leent laptops uit aan kansarme kinderen

© Kevin Van den Panhuyzen
| De kinderen moeten op een andere manier leren.
© Kevin Van den Panhuyzen
| De kinderen moeten op een andere manier leren.

De GO! Scholengroep Brussel zoekt creatieve oplossingen voor leerlingen die thuis moeten studeren, maar zonder internet of computer zitten. De kwetsbare en kansarme kinderen kunnen laptops en tablets uitlenen. De scholengroep vraagt aan de operatoren om gratis internet te leveren.

Het is geen schoolvakantie en het leren gaat verder, maar toch zitten de kinderen thuis. Dat vergt zowel van de leerkrachten als van de leerlingen een inspanning. De Scholengroep Brussel zet daarom alle middelen in, van sociale media, whatsapp, sms en rechtstreeks telefonisch contact tot papieren werkbundels, om het afstandsleren te verzekeren.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de kinderen die thuis geen internet hebben. Zij kunnen niet enkel papieren werkbundels ophalen aan de school of toegestuurd krijgen per post, maar hebben ook de mogelijkheid om tablets of laptops uit te lenen. De Scholengroep Brussel vraagt voor hen gratis internet. In dertien gemeenten kunnen de kinderen intussen op het publieke netwerk van Telenet en Proximus.

Live via smartschool

Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Unescoschool in Koekelberg, want daar gaan ze helemaal online met de lessen. "Wij zenden elke dag van 9 tot 12 uur live uit via smartschool (online leerplatform, red.). Alle taken staan online, dus als er kinderen zijn die maar over één computer beschikken, kunnen ze de taken op een later tijdstip maken."

De scholen houden zo goed mogelijk bij of hun leerlingen hun huiswerk maken. "We houden een inventaris bij om na te gaan wie nog niet of weinig online geweest is. Zo kunnen we de ouders contacteren om na te gaan wat de oorzaak is en hoe we kunnen helpen," zegt Guray Turkistan, directeur van GO! Basisschool Unesco in Koekelberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?