Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek
© Mattias Verhelst-BRUZZ | Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek.

Startende leerkrachten zonder lerarendiploma krijgen spoedcursus

© Belga
09/05/2022

Startende leerkrachten die (nog) geen pedagogisch lerarendiploma op zak hebben, krijgen door het Centrum Nascholing Onderwijs (CNO) een meerdaags professionaliseringstraject. Het initiatief 'Pas voor de klas', kadert in de strijd tegen het toenemende lerarentekort.

"Starten in het onderwijs zonder vooropleiding is een uitdagende opdracht," vertelt CNO-directeur Luc Pierrart. "De begeleiding die scholen bieden, is voor starters niet altijd voldoende. Wij bieden een ideale cursus met extra ondersteuning."

De voornaamste doelgroep zijn startende leraren uit het basisonderwijs en het secundair die nog niet begonnen zijn met de lerarenopleiding. Daarnaast kunnen ook studenten die een eerste basis willen krijgen, aansluiten. "Het initiatief is een schot in de roos. Zowel in de zomer als op het einde van elk trimester programmeren we nieuwe edities," aldus Pierrart.

'Pas voor de klas' is gespreid over vier dagen. Verbinding maken met een klasgroep staat centraal in het traject. Deelnemers gaan er de invloed van hun eigen kijk op het onderwijs na. De nodige aandacht gaat naar zelfreflectie zodat de deelnemer zich bewust wordt van het effect van persoonlijkheid, lichaamstaal, eigenheid en kwaliteiten als leraar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie