Startschot gegeven voor bouw nieuw datacenter voor VUB en UZ Brussel

© PhotoNews

In Zellik is woensdag het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw datacenter. Onder andere de Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel zullen er gebruik van maken. Er is ook ruimte voorzien om een nieuwe Vlaamse supercomputer te huisvesten. In september volgend jaar zou het gebouw klaar moeten zijn.

Het nieuwe datacenter komt in het Researchpark van Zellik, op wandelafstand van UZ Brussel en een van de campussen van de VUB. De Brusselse universiteit had al een datacenter, maar er was nood aan vernieuwing. In Zellik werd de ideale locatie gevonden. Bouwheer van dienst is de Ghelamco Groep.

"Onze aanwezigheid in Vlaams-Brabant is erg belangrijk voor ons," verklaart Jan Danckaert, rector van de VUB, de beslissing voor Zellik. "Zowel voor onze onderzoeksactiviteiten als voor het rekruteren van studenten komen we graag naar Vlaams-Brabant."

De VUB en UZ Brussel zullen hun servers opslaan in het nieuwe datacenter. Bedoeling is dat andere bedrijven het center ook kunnen gebruiken. Het gebouw wordt 10.000 vierkante meter groot en zal negen bouwlagen tellen.

Circulaire economie

Het datacenter wordt zo veel als mogelijk volgens de principes van de circulaire economie ingericht. Zo wordt de warmte die gecreƫerd wordt door de servers, gerecupereerd via een warmtenet en in andere processen gebruikt. Andere bedrijven in het Researchpark kunnen via het warmtenet energie gebruiken. Regenwater wordt opgevangen en ingezet in koelingsprocessen. Er wordt ook met herbruikbare materialen gewerkt.

Vlaams minister voor Onderwijs en de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) kwam woensdag mee het startschot geven. De minister is blij met de voorgestelde plannen. "De Rand bij uitstek heeft nood aan instellingen die hun kennis verankeren in de regio. In functie van tewerkstelling en in functie van wonen is dit een belangrijk project."

De graafwerken van het project starten begin oktober. Het gebouw zou in september 2023 volledig klaar moeten zijn. In de verdere toekomst krijgt het Researchpark onder meer twee nieuwe labogebouwen, waar wetenschappers van de VUB of andere kennisinstellingen welkom zijn om onderzoek te voeren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?