Strengere quarantaineregels en gescheiden klasgroepen in het onderwijs

© Saskia Vanderstichele

Buitenschoolse activiteiten met overnachting worden geschrapt, klasgroepen mogen niet samenkomen in refters en studiezalen en de quarantaineregels worden opnieuw strenger. Dat is vrijdag beslist na overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijskoepels en de vakbonden.

Het is belangrijk dat klassengroepen zo weinig mogelijk contact hebben onderling. Zo mogen ze niet meer samenkomen in refters, studiezalen en voor- en naschoolse opvang. Buiten op bijvoorbeeld de speelplaats kan dat wel nog.

Meerdaagse buitenschoolse uitstappen met een overnachting worden geschrapt, zeker tot aan de kerstvakantie.

Zelf beslissen

Verder wordt het test- en quarantainebeleid opnieuw aangepast. Een klas moet nu in quarantaine vanaf het moment dat er binnen een week binnen een klas drie besmettingen vastgesteld worden, tot nu toe was dat bij vier besmettingen.

Daarnaast kan een school zelf beslissen of ze geheel of gedeeltelijk overgaat tot afstandsonderwijs of sluiting.

Verder moeten leerlingen een vaste plaats krijgen in de klas, moet de aanwezigheid van derden op school worden beperkt en blijven de huidige regels rond mondmaskers gelden.

'Onvoldoende'

Eerder op de dag was al bekendgemaakt dat de Vlaamse regering 17,5 miljoen euro uittrekt voor CO2-meters in de klas en zelftesten voor het onderwijspersoneel.

Infectioloog Erika Vlieghe denkt dat de extra coronamaatregelen al deze maatregelen niet zullen volstaan om de situatie "onder controle" te brengen. "Ik ben niet zeker of het zal volstaan", zei ze vrijdag in "Terzake" (Canvas).

Ook bij de onderwijsbonden is niet iedereen ervan overtuigd dat de maatregelen voldoende zullen zijn om de verspreiding van het coronavirus op scholen tegen te gaan.

Nancy Libert, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs vindt dat er een meer kordaat beleid moet komen en dat scholen nu te veel vrijheid krijgen. "Scholen mogen beslissen om over te gaan op afstandsonderwijs als er zich een probleem voordoet, maar vanaf wanneer is er een probleem en wie bepaalt dat", vraagt Libert zich onder meer af.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?