Studenten bezetten ULB

ULB

Sinds dinsdagavond bezetten een vijftiental studenten de grote hal van de Franstalige universiteit ULB op de campus Solbosch in de Stad Brussel. De studenten protesteren tegen wat zij "de aanvallen van de laatste jaren op de democratische fundamenten van de universiteit" noemen.

De protesten gebeuren niet toevallig in de meimaand. Ze doen denken aan de protesten van mei 1968, toen studenten ook al de universiteit bezetten.

De studenten van de studentenbond Union syndicale étudiante hebben de hoofdingang geblokkeerd met ketens en beslisten ter plekke te slapen.

Ze viseren het onderwijsbeleid dat volgens hen de democratische grondslag van de universiteit ondermijnt en de unief op een neo-liberale koers dwingt. Zo laken ze de verhoging van het inschrijvingsgeld voor niet-Europese studenten, de drang om hoog te staan op internationale rankings en de slechte financiering van het onderwijs.

De studenten willen zich ook solidair tonen met studenten in Frankrijk, die er betogen tegen het beleid van de Franse president Emmanuel Macron. Ze beraden zich nu over verdere acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?