Studenten VUB en ULB vieren Saint-Vé

© BRUZZ
20/11/2023
Updated: 20/11/2023 19.17u

De VUB en de ULB herdenken maandag traditiegetrouw de stichter van hun universiteiten, Théodore Verhaegen, tijdens het studentenfeest Saint-Vé of Saint-Verhaegen. Om 8 uur werd de aftrap gegeven met een ontbijt in het gemeentehuis van Elsene. Dit jaar staat het thema mentaal welzijn van studenten centraal.

Vanaf 8 uur verzamelden de studentenkringen van beide universiteiten zich aan het gemeentehuis van Elsene voor een stevig ontbijt. Er stond immers veel op de planning: na het ontbijt vertrokken de studenten met bussen naar de begraafplaats van Brussel, om er bloemen op de graven van Théodore Verhaegen, Frans Kufferath en Henri La Fontaine te leggen en er een toespraak te houden.

Late vond nog een ceremonie en bloemenhulde plaats op de Nationale Schietbaan aan het ereperk der gefusilleerden in Schaarbeek. Om 12 uur waren de studenten uitgenodigd in het Stadhuis van Brussel door burgemeester Philippe Close (PS) voor een gemeenschappelijke zitting, gevolgd door een glas van de vriendschap.

Vanaf de middag kwamen de studentenkringen samen op de Grote Zavel voor de Sint-Verhaegenstoet. De viering eindigde op de trappen van de Beurs, waar om 17.30 uur de hymnes van de universiteiten gezongen werden.

Mentaal welzijn

Het thema van Saint-Vé dit jaar is mentaal welzijn van studenten met als slogan 'Ons financieren is beter'. "Studeren in het Hoger onderwijs wordt voor veel medestudenten steeds lastiger," zegt Pili Verbinnen, voorzitter van het Brussels Studentengenootschap. "We moeten vaak een studentenjob nemen om de stijgende studiekosten te kunnen betalen."

"Die financiële maar ook andere zorgen hebben een impact op onze mentale gezondheid en studieresultaten," vervolgt Verbinnen. "En nu krijgen we van de overheid het signaal dat studeren niet voor iedereen is. Ze zeggen gewoon: doorzetten. Maar dat pikken we niet. We verzetten ons tegen de elitistische kijk op studeren en strijden ervoor dat de overheid ervoor zorgt dat iedereen gelijke kansen krijgt in het onderwijs."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni