Interview

Sven Gatz: 'Kortere zomervakanties moeten kunnen'

© BRUZZ
29/06/2021

VGC-collegelid voor onderwijs Sven Gatz (Open VLD) blikt met Robbe terug op het afgelopen coronaschooljaar en ook naar zijn eigen schoolcarrière in Brussel. "Wij zaten toen met drie, vier leerlingen in een klasje. Vandaag is het Nederlands zo populair dat het ondenkbaar lijkt", zegt hij.

Het Nederlandstalig onderwijs is populair. Elk jaar lopen de frustraties dan ook hoog op wanneer blijkt dat er niet voldoende capaciteit is voor de Brusselse jeugd die graag in het Nederlands school loopt. Dat merkt ook Sven Gatz, bevoegd voor onderwijs en scholenbouw in het college van de VGC.

"Toen ik naar school ging in de jaren zeventig was dat nog volledig anders. Wij zaten toen met vier, vijf kinderen in één klasje. We kregen veel aandacht van de juf, en veel plaats om te spelen", zegt hij in een gesprek met radiopresentator Robbe. "Nu is dat wezenlijk anders. En als ik naar de voorspellingen van de demografen voor Brussel kijk, dan denk ik ook niet dat we dat ooit nog zullen meemaken. Het blijft tenslotte een stad van 1,2 miljoen inwoners."

Gatz benadrukt dat er al verschillende jaren heel wat beweegt op dat vlak. "We zijn al jaren volop bezig met het creëren van extra plekken. We bouwen gemiddeld duizend plaatsen per jaar bij en we gaan dat ook blijven doen. Daar ligt onzer focus momenteel. Pas als we over voldoende capaciteit beschikken, zullen we ook de gebouwen aanpakken en renoveren."

Meertaligheid

"Dat het Nederlandstalig onderwijs in de loop der jaren zo populair is geworden, heeft veel te maken met de meertaligheid ervan", denkt Gatz. "Vooral anderstalige ouders zien daar een kans in voor hun kinderen. Je raakt makkelijker aan de slag in Brussel als je het Nederlands kent. Denk maar aan de Rode Duivels: veel van hen spreken verschillende talen. Dat is geen toeval. We komen momenteel dichter bij een meertalige opvoeding, en daar ben ik blij om."

Op dit ogenblik kunnen scholen zelfstandig kiezen hoe ze omgaan met die meertaligheid. "Een les geschiedenis in het Frans, of een les knutselen in het Engels. Dat kan tegenwoordig allemaal. Er is sowieso een vrije ruimte van vijf uur per week die elke school zelf mag invullen. Ik zou het goed vinden mochten meer scholen deze weg opgaan. Momenteel aarzelen scholen nog iets te veel, daarom gaan we die komende jaren extra ondersteunen. Zo kunnen ook scholen inspelen op de groeiende vraag voor meertalig onderwijs. Vergeet niet dat negen op de tien ouders voorstander is van meertalig onderwijs. We kunnen daar zeker nog in evolueren."

Kortere zomervakantie?

Nu de zomervakantie voor de deur staat, laait de discussie over de zomervakantie weer op. Volgens sommigen is twee maanden vakantie te lang, en kan de periode beter ingeperkt worden. "Acht of negen weken vakantie aan een stuk, dat is te lang", vindt ook Sven Gatz.

"Laten we het voorbeeld van de Franse gemeenschap volgen: daar gaan de eerste en de tweede week van de grote vakantie eraf en worden die toegevoegd aan de herfst - en krokusvakantie. Men verliest dan geen vakantiedagen, maar het leerverlies door te lange vakanties wordt wel beperkt. Ik vind dat we dat ook in Brussel en Vlaanderen moeten invoeren. Hopelijk kan dat nog tegen september 2022."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni