Kleuter- en lager en kleuteronderwijs in Brussel

Tekort aan Nederlandstalig onderwijs: ‘Klasgenoten verstaan onze dochter niet'

ZM
© BRUZZ
29/05/2021

De zoektocht naar Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft een moeilijk punt voor veel ouders. Zo ook voor ouders Zoi en Michiel, die hun dochter van drie jaar noodgedwongen in een onthaalklas hebben ingeschreven waar ze als enige Nederlands spreekt. “De juf zei op de eerste schooldag dat ze opgelucht was dat ze een leerling had die haar verstond.”

Bijna 4.000 kinderen vonden in mei vorig jaar geen plaats in het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel. Hoewel de capaciteit de voorbije jaren al flink is toegenomen, stijgt ook het aantal aanmeldingen en blijft het daarom vechten om een plekje.

Ouders Zoi en Michiel wonen in Schaarbeek en hebben een afwijzing gekregen voor de vijf scholen die ze hadden opgegeven voor hun driejarig dochtertje Helena. Zowel bij Sint-Joost-aan-Zee als Sint-Jan Berchmanscollege en Mabo kwam Helena op de wachtlijst terecht, “maar ze hebben ons al laten weten dat de kans heel klein is dat ze binnenraakt”, zegt Zoi.

Opstandig

Uiteindelijk kon hun dochter terecht in het onthaalklasje van basisschool De Kameleon in Haren, maar daar bleek taal toch een probleem te zijn. Helena is er namelijk de enige Nederlandstalige van haar klas. “Dat het evenwicht niet helemaal juist zit wisten we, maar dat ze de enige Nederlandstalige is vind ik echt verrassend. Ondertussen heeft ze wel al wat Franse woordjes geleerd, maar dat is helemaal niet haar leefwereld. De enige kinderen waarmee ze kan spelen zitten in hogere klassen.”

De ouders van Helena hoopten oorspronkelijk dat het nog zou loslopen, “want kinderen passen zich gemakkelijk aan”, maar na een aantal maanden zagen ze hoe hun dochter opstandiger werd. “Uitvluchten en opstandig gedrag zijn nu onze ochtend-ingrediënten”, aldus Maarten en Zoi.

‘Niet ecologisch’

Een bijkomend probleem voor het koppel is de afstand die ze dagelijks moeten afleggen naar de school. “Het is bijna niet doenbaar om helemaal naar Haren te moeten rijden en daarna nog eens naar werk en terug. Je kind naar school brengen aan de andere kant van de stad of op kilometers ver van je werkplek zouden in deze tijden geen verantwoording meer mogen vinden.”

Het gezin heeft ondertussen contact opgenomen met Sven Gatz (Open VLD), die bevoegd is voor Nederlandstalig onderwijs in Brussel, en hoopt zo nog een plaatsje te kunnen bemachtigen in een van de scholen uit hun top drie. “Hopelijk is het probleem op z’n minst opgelost als ons tweede kind, dat nu twee maanden oud is, naar school moet”, besluit Zoi.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni