Tien miljoen euro voor Brussels deeltijds kunstonderwijs

© PhotoNews
| Een archiefbeeld van ministers Benjamin Dalle en Sven Gatz.

Het Brussels Nederlandstalig deeltijds kunstonderwijs krijgt in de komende jaren een grondige opfrissing. Brussels minister Sven Gatz en Vlaams minister Benjamin Dalle hebben woensdag samen aangekondigd dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Vlaamse regering en de gemeenten samen 10 miljoen euro investeren in vijf projecten.

De investering die gemaakt wordt draait vooral om het invullen van de noden die het deeltijds kunstonderwijs heeft en waarvoor er een moderne en aangepaste infrastructuur komt. Een capaciteitsuitbreiding is niet het doel in deze academies voor muziek, woord, dans en beeldende kunsten. Ondanks hun groeiende aantrekkingskracht.

"Het deeltijds kunstonderwijs heeft bijna 8.000 leerlingen. Dat is een stijging van 1.500 leerlingen op tien jaar tijd. Ook dat is een ongelooflijk verhaal", stelt minister Dalle.

Binnen deze investeringsronde zijn vijf infrastructuurdossiers voor zes Nederlandstalige academies geselecteerd. Het gaat om de Gemeentelijke Academies in Sint-Agatha-Berchem, Jette, Schaarbeek, Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe.

Gebrek aan lokalen

Lokalentekorten, een gebrek aan polyvalente ruimtes voor toonmomenten en verouderde klassen worden aangepakt zodat leerlingen bijvoorbeeld niet meer hoeven te leren drummen met geïmproviseerde geluidsdemping rondom hen.

"Als Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden liet ik in 2018 een infrastructuurplan opstellen rond de pijnpunten van het deeltijds kunstonderwijs in Brussel. Het doet me enorm veel plezier dit nu samen met mijn opvolger ook ten uitvoer te kunnen brengen", vertelt Gatz.

De VGC maakt 5 miljoen euro vrij, de Vlaamse regering investeert 3 miljoen euro uit het relanceplan en 2 miljoen euro komt van de gemeenten en het gemeenschapsonderwijs.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?