20230201 1830 Onderwijs KA Etterbeek 8

| Nederlands is in Brussel wel een verplicht vak vanaf het derde leerjaar in het lager onderwijs.

Vak Nederlands weer net iets minder populair in Franstalig onderwijs

© Belga
24/08/2023

Slechts 47,5 procent van de Franstalige leerlingen in Wallonië en Brussel kiest in het middelbaar voor Nederlands als eerste 'moderne taal'. Dat blijkt uit cijfers van het Franstalig onderwijs waarover La Libre Belgique donderdag schrijft.

In totaal gaat het om 121.300 leerlingen uit het middelbaar onderwijs die bij de start van het (vorig) schooljaar 2022-2023 hebben gekozen voor Nederlands. Dat zijn er 318 minder dan het jaar daarvoor. In het schooljaar 2021-2022 was dat nog 48,5 procent, op een jaar tijd gaat het om een daling met een procentpunt.

Het aantal kinderen in Wallonië dat als eerste moderne taal voor Nederlands kiest is gezakt onder de grens van 60.000, in Brussel gaat het om meer dan 63.000 leerlingen. Nederlands is in Brussel een verplicht vak vanaf het derde leerjaar in het lager onderwijs.

Steeds meer leerlingen kiezen voor Engels als eerste taal in het middelbaar: meer dan 51 procent. In Wallonië is, op enkele uitzonderingen na, Nederlands geen verplicht vak. De leerlingen kunnen vanaf het vijfde leerjaar ook kiezen voor Duits of Engels als eerste moderne taal.

Meester BRUZZ - terug naar school

Op 1 september start het nieuwe schooljaar voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. Volg hier het belangrijkste nieuws over het Brusselse onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Meester BRUZZ - terug naar school , Franstalig onderwijs , Nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni