Een klas in het Institut des Dames de Marie/Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe

| Een klas in het Institut des Dames de Marie/Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Veertigtal kleuters van school De Bron in quarantaine

TDN
© BRUZZ
28/09/2021

De wijkafdeling van basis- en kleuterschool De Bron op de Besmelaan in Vorst is in quarantaine. Een aantal leerlingen testte positief op het coronavirus, waardoor een veertigtal peuters en kleuters dinsdag weer thuis zitten. Zij moeten net als alle leerkrachten een PCR-test laten afnemen. Wanneer die negatief is, mogen ze wél opnieuw naar school. Die nieuwe maatregel werd maandag ingevoerd.

Bram Algoed moest zijn zoontje Oskar maandag van school gaan halen. De kleuter zit in een van de twee klasjes van de Vorstse antenne van De Bron. De positieve testen waren niet afgelegd in Oskars groepje, maar wel in de andere kleuterklas. Het CLB stelde echter vast dat er hoogrisicocontacten waren, waardoor de hele wijkafdeling in quarantaine moet. Er zouden broertjes en/of zusjes verspreid zijn over beide klassen.

En dus moest Bram, net als alle ouders van de ongeveer 40 leerlingen die thuis werden geplaatst, oplossingen zoeken om zijn zoontje deze week op te vangen. In zijn geval betekent dat inkomensverlies. “Want als zelfstandige illustrator kan ik geen verlofdagen opnemen”, vertelt Algoed. “Als ik werk, kan ik hem niet actief prikkelen. En het is zijn eerste schooljaar. Als hij nu twee weken thuis moet zitten, moet hij straks opnieuw beginnen met vriendjes maken.

"We gaan toch niet het hele schooljaar wissers in de neuzen van onze kinderen steken?”

Ouder Bram Algoed

De dertiger uit Vorst merkt een enorme discrepantie in de samenleving. Zondag zat vlakbij zijn woning het Dudenpark stampvol voor de voetbalwedstrijd Union-Antwerp. “Zonder enige garantie dat die mensen gevaccineerd zijn. Niemand controleert of ze tussen het afleggen van hun PCR-test en het evenement op café zijn geweest”, merkt Algoed, zelf abonneehouder van RSC Anderlecht, op. “De achterdeur staat open. In het dagelijks leven bestaat corona niet meer, maar op scholen zitten we nog steeds in lockdown 1.”

Algoed wijst erop dat de strenge regel van minstens tien dagen quarantaine niet realistisch is. “Het lijkt op een enorme systeemfout. Want we zijn nu week vier van het schooljaar. Wat als er opnieuw besmettingen worden vastgesteld in weken acht, dertien en 27”, vraagt hij zich af. “Ik ben daarnet naar het testcentrum in Vorst geweest. Daar stonden enkel ouders met hun kinderen, en lang niet allemaal van onze school. We gaan toch niet het hele schooljaar lang wissers in de neuzen van onze kinderen steken?”

Regels aangepast

Op de strikte test- en isolatieregels in het onderwijs kwam eerder ook al kritiek. Navraag leert dat die quarantainemaatregelen maandag op de schop zijn gegaan. De in quarantaine geplaatste leerlingen mogen terug naar school als de eerste PCR-test een negatief resultaat oplevert. Een tweede coronatest op dag 7 blijft aangeraden, maar is niet verplicht. De leerlingen van school De Bron zaten nog in de “oude procedure”.

De ouders zullen daarover deze week opgebeld worden door het Brusselse centrum voor contactopsporing. “Dat tracing center staat in voor de communicatie naar ouders. En hun quarantaine-attest was nog niet aangepast aan de nieuwe maatregel”, legt Karin Struys van het gemeenschapsonderwijs in Brussel uit. “Dat zal nu gebeuren. Maar bij negatieve test mogen de kinderen naar school, ongetwijfeld een opluchting voor vele ouders. Ook het GO! staat achter die beslissing, aangezien de vorige regels moeilijk werkbaar waren.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni