Terug naar school: Nina Wennink, leerkracht lerares Nederlands in het Centre d'Education et de Formation en Alternance (CEFA) in Elsene en Schaarbeek.

VGC investeert 100.000 euro in leerkrachten in spe uit andere sectoren

LG
02/03/2020

Vandaag neemt minister Gatz krijt en borstel ter hand om les te geven aan de leerlingen van het Imelda-instituut. Dat doet hij in het kader van de "teaching challenge" van vzw Teach For Belgium. Samen met Teach For Belgium wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie 100.000 euro vrijmaken voor het aantrekken van zij-instromers in het Nederlandstalig onderwijs.

Momenteel zijn er in het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en in Brussel zo'n 136.000 leerkrachten actief. Een fractie daarvan heeft een achtergrond in andere beroepssectoren, terwijl ervaring buiten het onderwijs een meerwaarde kan betekenen als leerkracht. Bovendien zijn alle profielen momenteel welkom om het nijpende tekort aan leerkrachten in het Vlaams onderwijs aan te vullen.

Nobele samenwerking

Enter vzw Teach For Belgium: zij ijvert al langer voor het instromen van sterke professionele profielen in scholen met een groot aantal kansarme leerlingen - en met succes. De Vlaamse Gemeenschap Commissie zag in de vzw dan ook de ideale bondgenoot voor de strijd tegen het lerarentekort.

100.000 euro wordt vrijgemaakt om samen zij-instromers te rekruteren en klaar te stomen voor een job in het Nederlandstalig onderwijs. De nieuwe leraren krijgen een pedagogisch project van twee jaar voorgeschoteld, en worden daarop ingeschakeld in het algemeen, technisch en beroepsonderwijs in knelpuntvakken zoals STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), Frans en Nederlands.

Om de actie kracht bij te zetten - en tevens enkele hardnekkige mythes over het onderwijs te ontkrachten - werden 8 ambassadeurs geselecteerd die voor één dag in de huid van een leerkracht kruipen. De leerlingen van het Imelda-instituut mogen zich vandaag gelukkig prijzen met leerkrachten Sven Gatz en Bart Somers voor het bord. Ook journaliste Alix Battard van RTL en hoofdredactrice Beatrice Delvaux van Le Soir worden vandaag enkele uren lang omgedoopt tot 'die van Nederlands' en 'die van wiskunde'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , leerkracht , zij-instromer , nederlandstalig onderwijs , secundair , Teach For Belgium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni