Umbrella Movement: studentenprotest in Hongkong tegen de Chinese inmenging daar

| Studentenprotest in Hongkong tegen de Chinese inmenging daar loopt almaar vaker uit op clashes met de politie (archiefbeeld)

Vier studenten van Franstalige Brusselse universiteiten vertrekken uit Hongkong

SDS
© BRUZZ
18/11/2019

Vier studenten van de ULB en Université Saint-Louis verbleven voor een uitwisseling in Hongkong, waar protest tegen de groeiende invloed van China geleid heeft tot de bezetting van de Polytechnische Universiteit. De drie ULB-studenten vertrekken op reis, de studente van Saint-Louis keert terug naar Brussel.

Voor de tweede dag op rij vonden maandag in Hongkong zware gevechten plaats rond de bezette Polytechnische Universiteit. De campus, waar zo’n 500 jongeren zich hadden teruggetrokken, werd volledig omsingeld door zwaarbewapende ordetroepen. De betogers lijken er in de val te zitten.

Op de Hongkongse universiteiten lopen heel wat uitwisselingsstudenten rond. Ook vanuit de Franstalige Brusselse universiteiten, niet vanuit de VUB.

Op reis

Drie studenten van de Solvay Brussels School van de ULB trokken in september naar Hongkong. Een uitwisseling maakt er deel uit van het verplichte curriculum. Eén van hen volgt les aan die intussen beruchte Polytechnische Universiteit, maar verblijft momenteel in Thailand. Hij was dus niet in Hongkong toen de campus werd bezet.

"Onze twee andere studentes krijgen les aan een andere universiteit in Hongkong, en woonden er ook op de campus", klinkt het bij de ULB. "De universiteit ter plaatse heeft hen geëvacueerd en bij een hotel ingecheckt. Maar ze kunnen de lessen ook vanop afstand volgen. Ze hebben daarom besloten om door Vietnam te gaan reizen, in afwachting van de ontwikkelingen in Hongkong. Wij hebben hun natuurlijk laten weten dat ze alledrie altijd mogen terugkeren."

Saint-Louis roept terug

De Université Saint-Louis heeft ook één studente in Hongkong, uit de opleiding vertaler/tolk. Zij heeft de opdracht gekregen om terug te keren. "Een andere studente zou normaal in het tweede trimester ook naar daar trekken", zegt de woordvoerster, "maar gaat nu veranderen van bestemming."

De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong werd in 1997 teruggegeven aan China, toen een erfpacht van 99 jaar afliep. De maandenlange onlusten in de 'Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China', zoals Hongkong sindsdien officieel heet, begonnen in maart 2019. Ze waren in eerste instantie gericht tegen de door de regering voorgestelde uitleveringswet, waarmee verdachten voortaan ook zouden kunnen worden uitgeleverd aan het Chinese vasteland.

Na maandenlange protesten werd het wetsvoorstel begin september ingetrokken, maar de betogingen stopten daarmee niet. De betogers klagen de groeiende invloed van China aan. Ze eisen onder meer het ontslag van de hoogste Chinese vertegenwoordiger in Hongkong, Carrie Lam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Politiek, Samenleving, Hongkong, ULB, Université Saint-Louis, Solvay Brussels School

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni