Vijf Nederlandstalige basisscholen in Brussel krijgen nieuwe speelplaats

© Kabinet Sven Gatz
| (archiefbeeld)

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) geeft een BuitenSpel-subsidie van 470.500 euro aan vijf Nederlandstalige basisscholen in Brussel. Hiermee kunnen de scholen hun speelplaats volledig renoveren en ombouwen tot een creatieve en uitdagende speelplek.

Het gaat om de speelplaatsen van de GO! basisschool De Telescoop in Laken, de GO! basisschool De Buurt in Schaarbeek, de basisschool Heilig-Hart van Maria-Instituut in Evere, de vrije basisschool voor buitengewoon onderwijs in Sint-Lambrechts-Woluwe en de hoofdstedelijke basisschool Peter Benoit in Neder-Over-Heembeek.

De scholen bouwen hun speelplaats om tot een plek op maat van de leerlingen en voorzien verschillende zones zodat er voor elk kind iets leuks te beleven valt. Er wordt ook voldoende aandacht gegeven aan groen op de nieuwe speelplaatsen. Zowel leerkrachten, leerlingen en ouders werken mee aan de nieuwe inrichting.

“BuitenSpel is een subsidie die we via de VGC verlenen aan scholen die hun speelplaats willen vernieuwen tot een uitdagende, creatieve en kindvriendelijke speel- en leerplek voor hun leerlingen”, zegt Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), in het VGC-college bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw. “Dankzij BuitenSpel konden we in totaal al 134 speelplaatsen renoveren, voor een totaalbedrag van 12,7 miljoen euro.”

Vergroening speelplaatsen

Daarnaast zullen heel wat speelplaatsen de komende jaren vergroend worden. Acht jaar geleden begon de VGC met het vergroenen van speelplaatsen. Intussen kregen al 125 Nederlandstalige scholen een nieuwe speelplaats, waarvan 57 deze legislatuur. Die inspanningen zullen nu nog meer versneld worden, beloofde collegelid Gatz in de plenaire vergadering na een vraag van Arnaud Verstraete (Groen).

Scholen kunnen subsidies aanvragen bij de VGC en samenwerken met verenigingen zoals Bûûmplanters. De versnelling komt er ook dankzij een bijkomend budget van 5 miljoen euro dat eerder werd vrijgemaakt door Minister van Klimaattransitie Alain Maron (Ecolo) in het kader van het project 'Re-Creatie'.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?