Ben Weyts (N-VA), viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand, hier in het Vlaams parlement
© Belgaimage | Ben Weyts (N-VA), viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand, hier in het Vlaams parlement.

Vlaams minister van Onderwijs Weyts brengt bezoek aan fantoomlab VUB in Brussel

© Belga
11/12/2023

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft maandagmorgen een bezoek gebracht aan het vernieuwde fantoomlab van VUB. Dat moet voor Weyts uitmonden in een nieuwe opleiding tandheelkunde, naast de bestaande Vlaamse opleidingen aan de UGent en KULeuven.

Het Universitair Tandheelkundig Centrum van de Vrije Universiteit Brussel (UTC VUB) stelde het nieuwe fantoomlab, waar tandartsen in opleiding hun vaardigheden kunnen oefenen op simulatiepoppen, begin juni voor. Bedoeling is om een cursusruimte voor postacademische vormingen binnen de Tandheelkunde te voorzien, waar tandartsen hun expertise en vaardigheden in de praktijk kunnen oefenen.

Volgens Weyts heeft VUB daar heel wat troeven voor. "We moeten een pak extra tandartsen opleiden, want anders zullen Vlamingen in de toekomst te lang moeten wachten op een afspraak", zegt Weyts. "De bestaande opleidingen krijgen extra middelen om al die extra studenten op te vangen, maar daarnaast is er ook nood aan een derde opleiding voor Vlaamse tandartsen", stelt de minister.

Achterstand

Vlaanderen heeft dan ook te kampen met een "historische achterstand" in het aantal artsen en tandartsen, stelt Weyts. Dit terwijl de zorgnood enkel maar zal toenemen. Weyts maakt zich dan ook sterk dat hij sinds de start van de legislatuur fors meer studenten laat deelnemen aan de opleidingen tandheelkunde en geneeskunde. "Aan het begin van deze regeerperiode konden zo 147 studenten starten aan de opleiding Tandheelkunde, terwijl dat er vanaf volgend academiejaar meer dan 250 zijn", stelt minister Weyts.

De minister van Onderwijs zegt ook extra middelen vrijgemaakt te hebben voor de bestaande opleidingen Tandheelkunde in Gent en Leuven, "maar zelfs dan dreigt de capaciteit op limieten te botsen." Om die reden wil Weyts spoedig een derde tandartsopleiding installeren. "Dit gerenommeerde vaardigheidscentrum is alvast een fantastische troef voor de VUB en een opportuniteit om een extra tandartsopleiding in te richten", duidt Weyts.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie