Volwassenonderwijs wil Brusselaar naar Rand lokken

© Anil Demir
| Cursisten van CVO Lethas tijdens een schoolopdracht: 'the marshmallow challenge’.

Het volwassenonderwijs verandert grondig vanaf volgend schooljaar. De onderwijsinstellingen aan de noordrand rond Brussel willen van de gelegenheid gebruik maken om meer Brusselse werkzoekenden aan het werk te krijgen in de Vlaamse Rand. Al is er nog werk aan de winkel om cursisten daarvan te overtuigen.

Vanaf 1 september verandert het volwassenonderwijs drastisch. Zo ook in Brussel en de rand, waar het CVO Meise-Jette, CVO Strombeek, CVO Vilvoorde en Brussels Education Center samen verdergaan als CVO Semper.

De Vlaamse regering wil daarbij de centra voor volwassenonderwijs professionaliseren. Tegelijk willen de CVO's via de fusie meer Brusselse werkzoekenden in Vlaanderen tewerkstellen. Veel grote bedrijven in de noordrand, zoals de luchthaven of Delhaize in Zellik, zijn immers op zoek naar laagopgeleide mensen. Maar die zijn vaak niet op de hoogte van het werkaanbod in de Rand.

Organisaties als de VDAB willen meer en meer samenwerken met CVO’s om cursisten tewerk te stellen wanneer ze hun certificaat Nederlands behaald hebben. In Brussel is daar al sprake van.

20190611 Johan Asselman CVO directeur
Johan Asselman, directeur CVO Lethas

"Wij werken al jaren samen met externe partners zoals de VDAB om leerlingen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt", zegt Johan Asselman, directeur van CVO Lethas. "Leerlingen die bijvoorbeeld bus- of tramchauffeur willen worden bij de MIVB krijgen bij ons een intensieve opleiding Nederlands van vijf weken. Hierbij zal de leerkracht zich niet enkel focussen op de te behalen basiscompetenties maar ook op het taalgebruik dat nodig is op de werkvloer."

Toch is er nog werk aan de winkel om daarbij het Nederlands op de werkvloer ook tot zijn recht te laten komen. "Ik doe mijn stage als tandartsassistente in Schaarbeek waar ik vaak Frans moet spreken", getuigt de 20-jarige studente Nora. "Ik vind het werk zeer interessant maar het is jammer dat ik zo weinig Nederlands spreek. De Nederlandstalige termen die ik tijdens mijn opleiding heb geleerd kan ik niet altijd gebruiken in Brussel. Waarschijnlijk is dat buiten Brussel wel het geval", zegt 20-jarige studente Nora.

20190611 Sabri CVO volwassenonderwijs
Sabri, cursist CVO Lethas

Sabri heeft dan weer voor het volwassenonderwijs in Brussel gekozen omdat hij er eenvoudigweg woont. "En voor zover ik weet is CVO Lethas de enige school waar ik ICT kan studeren met de optie programmeren. Maar als ik weet dat ik meer werk kan vinden aan de rand van Brussel, dan zou mij dat niet tegenhouden om daar te gaan studeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?