Jongeren met mondmasker in het middelbaar onderwijs
© PhotoNews

Voor 650 kinderen voorlopig geen plaats in Nederlandstalig secundair

Sara De Sloover
© BRUZZ
06/05/2021

Ouders hebben in maart 2.275 kinderen aangemeld voor een plaats in het Nederlandstalige secundair in Brussel. 655 kinderen kregen geen plaats toegewezen, het hoogste aantal ooit: "De capaciteitsproblemen uit het basisonderwijs komen langzaam op ons af." Toch zijn er tegelijk nog 241 plaatsen vrij, omdat ouders voornamelijk dezelfde scholen verkiezen.

"Dit jaar meldden 2.275 kinderen zich voor een plaats in één van de 33 Nederlandstalige Brusselse secundaire scholen die deelnemen aan de aanmeldingsprocedure", zegt Petrus van den Cruyce, voorzitter van het LOP Secundair Onderwijs. Dat is het hoogste aantal aanmeldingen tot nu toe, vorig jaar waren er 23 minder.

"Aangezien er maar 1.861 vrije plaatsen waren voor de start van de aanmelding, wisten we dus al meteen dat er 414 kinderen geen plaats zouden vinden", zegt Van den Cruyce.

Gevaar van één schoolkeuze

Uiteindelijk kregen 1.620 kinderen een school toegewezen. 84 procent kreeg zijn eerste schoolkeuze, 8 procent de tweede, en 5 procent de derde.

Als er meerdere opties zijn opgegeven, hebben ouders vaak meerdere 'populaire' scholen gekozen, zegt Van den Cruyce. Populair wil zeggen dat er meer aanmeldingen zijn dan de beschikbare vrije plaatsen voor die school. "De stijging van het aantal aanmeldingen is lichter dan verwacht, maar de capaciteitsproblemen uit het basisonderwijs komen langzaam op ons af. Achttien van de 33 deelnemende scholen kregen meer aanmeldingen dan er plaatsen zijn."

"Er zijn nog 241 beschikbare plaatsen, omdat ouders kiezen voor een beperkt aantal scholen. 18 populaire scholen zijn vaker als eerste keuze opgegeven dan er plaatsen zijn"

Petrus Van den Cruyce, voorzitter LOP Brussel Secundair Onderwijs

Vorig jaar waren er 543 kinderen die niet meteen een plek vonden, dit jaar zijn het er dus ruim honderd meer. Van den Cruyce wijst erop dat er tegelijk nog 241 beschikbare plaatsen zijn, waar ouders vanaf de start van de vrije inschrijvingen op 4 juni kunnen voor inschrijven, op veertien verschillende scholen.

"Ouders kiezen voor een beperkt aantal scholen. De ouders van 195 van de geweigerde kinderen hadden slechts één schoolkeuze opgegeven", zegt Van den Cruyce. "Als het kind niet toegewezen kan worden aan die ene school, dan valt het uit de boot. Het systeem kent plaatsen toe zolang er scholen zijn om toe te wijzen."

Op 3 juni om 14 uur komt het overzicht vrije plaatsen online. Zo weten ouders voor de start van de vrije inschrijvingen waar er nog plaatsen zijn en kunnen ze inschrijven. De inschrijvingen gebeuren chronologisch.

Tienerschool

Daarnaast zijn er een aantal ouders die hun kroost zowel in Brussel als in de Rand in scholen aanmelden, en uiteindelijk hun Brusselse aanmelding annuleren, zegt Van den Cruyce. "Er komen dus zeker nog plaatsen vrij."

Tot slot wijst hij er ook op dat ouders nog altijd kunnen inschrijven in de twee scholen die niet meedoen aan het centrale aanmeldsysteem.

Deze scholen garanderen iedereen een plaats tijdens de inschrijvingsperiode van 7 mei tot en met 1 juni 2021: het Sint-Guido-instituut, dat zowel ASO, BSO als TSO aanbiedt, plus de vestigingen van de Tienerschool in Anderlecht en Schaarbeek, en de kunsthumaniora Sint-Lukas. "In de eerste graad krijg je ook op een kunsthumaniora algemeen vormend onderwijs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Aanmeldingen, brusselse secundair onderwijs, secundair onderwijs, Petrus Van den Cruyce, LOP, inschrijving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie