VUB blijft dan toch lesgeven in code geel

© Belgaimage
| Het coronavirus dwingt de VUB tot alternatieven: dit leegstaand kantoorgebouw in de Jozef II-straat is omgevormd tot 7 leslokalen om de studenten veilig te ontvangen.

De Vrije Universiteit Brussel wil "zo lang mogelijk" verder werken in code geel en dus zoveel mogelijk studenten op de campus blijven ontvangen. Dat laat de universiteit donderdag weten. De beslissing werd maandag al gemaakt. Eerder was de VUB van plan om vanaf maandag om te schakelen naar code oranje, maar dat is dus niet gebeurd.

"De VUB vindt het welbevinden van haar studenten belangrijk", klinkt het in een persbericht. "Ze wil fysiek onderwijs en contact tussen docenten en studenten zoveel mogelijk blijven garanderen. De actuele cijfers en maatregelen vanuit de overheden bieden de mogelijkheid om in code geel verder te werken."

Nochtans had de universiteit eerst gezegd dat ze vanaf de tweede lesweek zou switchen naar code oranje, wat concreet betekent dat nog maar één op de vijf studenten welkom zouden zijn op de campus. Dat gebeurt nu niet en dus mag elke les nog voor de helft van het normale aantal studenten blijven doorgaan.

"We waren inderdaad eerst van plan om langzaam om te schakelen naar oranje, maar we hebben overlegd met de burgemeesters en samen beslist dat dat nog niet nodig is", zegt woordvoerder Sicco Wittermans. "We willen zo lang mogelijk verder lesgeven op de campus, uiteraard voor onze studenten." Een risicodrempel om toch naar de oranje richtlijnen te verschuiven, is niet bepaald. "We zijn wel voorbereid op een overgang naar oranje, als dat nodig blijkt", klinkt het nog.

Coronalert

Intussen blijven mondmaskers verplicht op de campus, moet iedereen anderhalve meter afstand houden en moeten de lokalen genoeg verlucht worden. De VUB raadt alle studenten ook aan om de nieuwe app Coronalert te installeren, om eventuele besmettingen snel te detecteren.

Bij de Brusselse hogeschool Odisee was al eerder beslist om in code geel te blijven werken, in samenspraak met andere Vlaamse hogescholen. De Erasmushogeschool werkt dan weer al van meet af aan in code oranje. KU Leuven campus Brussel is deze week wel van geel naar oranje geschakeld, zoals gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?