VUB en ULB willen meertalige middelbare school

VUB Caroline Pauwels 2 BRUZZ ACTUA 1597 VUB Caroline Pauwels 2 BRUZZ ACTUA 1597
© Saskia Vanderstichele
| Caroline Pauwels, rector van de VUB.
© Saskia Vanderstichele
| Caroline Pauwels, rector van de VUB.

"Het Brusselse onderwijs is niet aangepast aan de meertalige realiteit," vindt Caroline Pauwels, rector van de Vrije Univer­siteit Brussel (VUB). Ze legt samen met Yvon Englert, rector van de Univer­sité Libre de Bruxelles (ULB), meer­talig secundair ­onderwijs in Brussel op tafel.

"Voor echt meertalig onderwijs moet je naar dure, ontoegankelijke Europese scholen. Zo creëren we een elite en sociale exclusie," zegt Pauwels in de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir. Een meertalige school in Brussel is dus hoognodig, vindt Pauwels. Een concreet plan is er nog niet.

Wel willen de twee universiteiten steun en medewerking verlenen als er zo'n school zou komen. Experts van de universiteiten moeten het taaltraject, de samenstelling van de klas en het evenwicht tussen de moedertaal en de doeltaal uitdenken. Frans of Nederlands zou hoe dan ook de tweede taal moeten zijn, al moet ook Engels een "prominente rol krijgen".

Op dit moment is een volledige meertalige school juridisch en financieel moeilijk haalbaar. Rudi Vervoort (PS), minister-president van de Brusselse regering, en Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) bevestigen aan De Standaard dat een haalbaarheidsstudie over meertalig onderwijs voor de verkiezingen klaar moet zijn.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?