VUB krijgt 2 miljoen euro subsidies voor ontwikkeling bionische prothesen

© PhotoNews
| Vrije Universiteit Brussel (VUB), campus Etterbeek.

BruBotics, het Brussels Human Robotics Research Center van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), gaat een nieuwe Research & Development samenwerking aan met de Brusselse start-up Axiles Bionics. In hun zoektocht naar een volgende generatie van revolutionaire bionische prothesen voor mensen met geamputeerde onderste ledematen ontvangen ze twee miljoen euro steun van Innoviris, het instituut ter bevordering van het wetenschappelijk onderzoek en innovatie van het Brussels gewest.

Al 13 jaar lang kan het team van BruBotics voor hun onderzoek naar geavanceerde robotica, artificiële intelligentie en menselijke biomechanica rekenen op de steun van Innoviris. Op basis van dat onderzoek ontwikkelde Axiles Bionics een technologie die binnenkort als eerste intelligente bionische voet zal dienen voor mensen met een geamputeerd onderbeen.

De technologie moet ervoor zorgen dat de persoon in kwestie een natuurlijke houding terugvindt tijdens dagelijkse activiteiten. "Binnen onze visie van Artificiële Intelligentie en robotica voor het algemeen belang, is het belangrijk dat ons onderzoek niet in het lab blijft, maar zowel wordt gebruikt om maatschappelijke uitdagingen op te lossen als om nieuwe economische markten te creëren. De verdere samenwerking met Axiles Bionics is een belangrijke stap om handicaps te overwinnen," zegt professor dokter Bram Vanderborght, hoofd van BruBotics.

De teams van BruBotics en Axiles Bionics willen via hun nauwe samenwerking van Brussel een expertisecentrum maken op het gebied van intelligente bionische technologieën. "Dit project is ontstaan in de labs van BruBotics en ik ben dankbaar dat we de kans hebben gekregen om deze technologie bij de mensen te brengen, zodat zij er baat bij hebben," besluit Pierre Cherelle, CEO van Axiles Bionics.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?