VUB mee aan de basis van eengemaakte opleiding rampenmanagement

Aanslag metrostation Maalbeek op 22 maart 2016 Aanslag metrostation Maalbeek op 22 maart 2016
© PhotoNews
| Het nieuwe postgraduaat moet een educatief antwoord bieden op grootschalige incidenten en terreuraanslagen, zoals die van 22 maart in metrostation Maalbeek.
© PhotoNews
| Het nieuwe postgraduaat moet een educatief antwoord bieden op grootschalige incidenten en terreuraanslagen, zoals die van 22 maart in metrostation Maalbeek.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is een van de vier Vlaamse universiteiten, naast de Universiteit Antwerpen, de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit van Gent, die vandaag hun nieuwe en eengemaakte postgraduaat rampenmanagement hebben voorgesteld in het Vlaamse parlement. Door de opleiding op elkaar af te stemmen, hopen de onderwijsinstellingen een beter antwoord te kunnen bieden op de steeds grootschaligere incidenten.

De universiteiten van Antwerpen en Leuven organiseren al jaren een multidisciplinaire opleiding rampenmanagement. Om deze verder te professionaliseren, werd beslist om ze samen te gieten in één grote Vlaamse opleiding. En daarvoor sloten ook de VUB en de UGent zich aan bij dit partnerschap.

Rampen als terreuraanslagen, ongevallen met chemische producten, massamanifestaties en natuurrampen worden steeds ingewikkelder. Het twee jaar durende postgraduaat brengt de studenten in tien modules alle nodige kennis bij om gepast te reageren in deze crisissituaties.

'Academische en praktijkinzichten met elkaar verbinden'

Elke module wordt onderwezen door zowel iemand uit het werkveld als iemand uit het academisch milieu. "Nog meer dan vroeger, zal het ook mogelijk zijn om de academische en praktijkinzichten met elkaar te verbinden. Die connectie is een verrijking voor de kwaliteit van het postgraduaat, voor de deelnemers aan de opleiding en zo ook voor de werking van uw en mijn diensten", vertelt Bart Raeymaekers, directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum.

Elk jaar worden er zes modules gegeven, waarvan de modules 'eindwerk en oefening' en 'algemeen kader en wetgeving' elk jaar terugkomen. Daarnaast zijn er ook nog lespakketten rond crisiscommunicatie, humanitaire operaties, medische technieken of technologische rampen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?