VUB start met gloednieuwe opleiding 'Wiskunde en Data Science'

© Barbara Oorts

De Vrije Universiteit Brussel voegt vanaf september 2020 als eerste Vlaamse universiteit een bachelor 'Wiskunde en Data Science' toe aan haar opleidingen. Op die manier wil de VUB een antwoord bieden aan de stijgende vraag naar STEM-profielen en in het bijzonder wiskundigen en data-specialisten.

Voor de creatie van de nieuwe richting wordt data science geïntegreerd in de bestaande bachelor Wiskunde. De studenten zullen binnen de opleiding naast wiskunde ook fysica en elementen uit de computerwetenschappen zoals machine learning en artificiële intelligentie aanleren.

Allemaal vakken die volgens de VUB belangrijk zijn in het toepassingsgebied van data science. Daarnaast kunnen de studenten ook kiezen uit een brede waaier keuzevakken in domeinen als digital health en onderwijs om zich zo verder te specialiseren.

Artificial Intelligence

"Omdat veel van de methodes die gebruikt worden binnen data science steunen op een aantal funda­mentele gebieden uit de wiskunde, zoals analyse, algebra, statistiek, en de basis vormen voor AI en machine learning in het bijzonder, kiezen we bewust om die verschillende disciplines te integreren in één opleiding", verklaart VUB-professor wiskunde Ann Dooms.

Hoewel de opleiding pas vanaf volgend academiejaar van start gaat, worden dit jaar toch al een aantal elementen van data science in het bestaande lessenpakket van de bachelor wiskunde geïntegreerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?