VUB ontvangt gelijkgestemde Europese universiteiten in Brussel

© PhotoNews
| De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G.

De Vrije Universiteit heeft maandag in Cinema Palace samen met negen andere gelijkgestemde Europese universiteiten de vijfde editie van Eutopia-week geopend. Als gastvrouw ontvangt de VUB een week lang studenten, professoren, diplomaten, beleidsmakers vanuit heel Europa voor uitwisselingen en conferenties.

De openingsplechtigheid vindt niet toevallig plaats in het centrum van de hoofdstad, in Cinema Palace. De VUB wil aan haar Europese zusteruniversiteiten laten zien hoe ze met de stad interageert. Eutopia is namelijk een ambitieuze alliantie van tien gelijkgestemde universiteiten uit onder meer Roemeniƫ, Zweden, Spanje of Sloveniƫ die bereid zijn zichzelf opnieuw uit te vinden.

"Voor mij is EUTOPIA een voortdurende opfrissing van mijn manier van denken. Het haalt me uit mijn comfortzone, en door in contact te komen met andere universiteiten die op een andere manier georganiseerd zijn, leer je om gemeenschappelijke doelen voorop te stellen. Dat is verrijkend", vindt VUB-rector ad-interim Jan Danckaert.

Tijdens de openingsplechtigheid kreeg pro-rector Caroline Pauwels een Eutopia-medaille en waren Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker de key note sprekers.

Deze week vinden er in de stad nog verschillende Eutopia-evenementen plaats voor de academici. Zo is er maandagavond een interactie tussen wetenschap en kunst tijdens de Eutopia Knowledge Bazaar BXL in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

Op dinsdag is er een conferentie over de toekomst van het hoger onderwijs, op woensdag is er een speciale filmvoorstelling en op donderdag stelt de universiteit onder meer de dekolonisatie van het hoger onderwijs in vraag.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?