VUB opent eerste kinderuniversiteit

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) opent dinsdag voor het eerst de deuren van haar Kinderuniversiteit. Voor meer dan honderd leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar van Brusselse scholen is het de ideale gelegenheid om kennis te maken met het studentenleven, maar vooral de wondere wereld van de wetenschap.

De kinderen brengen de hele dag door als een echte student, te beginnen met een verwelkoming in de hoofdaula waar ze rector Caroline Pauwels zullen ontmoeten en waar elke klas de kans krijgt om haar een vraag te stellen. Nadien begint het echte universitaire werk met workshops rond zowel de natuur- als menswetenschappen.

Tijdens het uitvoeren van de verschillende proeven worden de leerlingen begeleid door doctoraatsstudenten en onderzoekers van de VUB. Het doel van deze eerste editie van de Kinderuniversiteit is om de jongeren vroeg in contact te brengen met wetenschap en zo de drempel tot hogere studies te verlagen.

De kinderen moeten met eigen ogen zien hoe fascinerend wetenschap kan zijn. Jongeren in Brussel hebben namelijk een bovengemiddelde kans om vroegtijdig de schoolbanken te verlaten en zonder diploma op de arbeidsmarkt te vallen. Het initiatief geeft daarom voorrang aan Brusselse GOK-scholen.

Op het einde van de dag is het tijd voor de proclamatie en studeren de leerlingen af aan de Kinderuniversiteit. De diploma's worden uitgereikt door Ketnet-acteur Dempsey Hendrickx.

Net zoals op een echte afstudeerplechtigheid zullen de diplomahoedjes door de lucht vliegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?