VUB opent kenniscentrum rond diversiteit in Mechelen

© Collectie CAVA F5929 3
| De campus van de VUB

De Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen lanceren maandag samen een nieuw kennisplatform rond diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Dat nieuwe platform zal zich vestigen in Mechelen en brengt wetenschappelijk onderzoek uit beide universiteiten samen. De bedoeling is om concrete beleidsaanbevelingen te maken, net als handleidingen en opleidingen voor het werkveld.

In het Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid & Burgerschap bundelen beide universiteiten hun bestaande onderzoeksconsortia rond stedelijke problematieken. Aan de VUB is dat het Brussels Centre for Urban Studies.

De twee universiteiten willen met het platform nuance brengen in het maatschappelijke debat. "Hoe meer polarisatie, hoe simplistischer de oplossingen die naar voren geschoven worden en hoe moeilijker het wordt om nog nuance in het debat te brengen", zegt rector Caroline Pauwels van de VUB. "Juist daarom hebben wij deze stap van samenwerking gezet. Enkel door op evidence-based manier de methodes en aanpakken die concreet zijn en die werken, te identificeren en te vertalen naar de beleids- en bestuurspraktijk, kunnen de nodige stappen vooruitgezet worden."

Ook de Antwerpse rector Herman Van Goethem noemt het platform "nodig om academia en werkveld nog meer samen te brengen, in dialoog te gaan en van elkaar te leren". "Als grootstedelijke uniefs doen VUB en UAntwerpen al heel wat onderzoek over diversiteit, stedelijkheid en burgerschap, maar dat blijft nog te vaak gevangen binnen de verschillende onderzoeksdisciplines of wordt onvoldoende vertaald naar de dagelijkse praktijk", zegt hij.

In totaal zullen veertig onderzoekgsgroepen van beide universiteiten betrokken zijn in het nieuwe kennisplatform.

Vormingen

Dat het centrum in Mechelen strandt, is geen toeval. Het ligt tussen beide steden in en is de laatste jaren actief met de thema's van diversiteit en burgerschap aan de slag gegaan. De vorige burgemeester van Mechelen, Bart Somers (Open VLD), is vandaag bovendien minister van Inburgering en Gelijke Kansen. Hij steunt het initiatief met een opstartsubsidie van 235.000 euro.

Eén van de activiteiten die het platform organiseert is de kennis bundelen van buddy-netwerken voor de integratie van nieuwkomers. Een gelijkaardige uitwisseling van ervaringen komt er rond diversiteit voor verschillende beroepsgroepen, zoals politieagenten en verpleegkundigen, en rond online radicalisering en deradicalisering. Als tweede stap wil het kenniscentrum vormingen op touw zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?