De campus van de VUB in Etterbeek.

VUB pakt intimidatie academici aan: 'Werkgever moet optreden om werknemers te beschermen'

© Belga
05/12/2023

De VUB wil snel schakelen en een "voortrekkersrol" op zich nemen om de intimidatie van academici aan te pakken. Dat zegt de universiteit nadat uit een onderzoek van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) dinsdag was gebleken dat 45 procent van het academisch personeel te maken heeft met intimidatie binnen en buiten de werkomgeving.

Het onderzoek werd uitgevoerd door VUB-professor en socioloog Pieter-Paul Verhaeghe en liep van 9 mei tot 13 juni 2022. Er namen 2.488 academici aan deel, zowel professoren als postdocs en doctorandi, uit alle vijf de Vlaamse universiteiten. Als reactie op het rapport verfijnt de VUB nu haar beleid inzake intimidatie van wetenschappers.

"Voor alle vormen van intimidatie zetten we zowel een preventieve als een curatieve aanpak op poten," zegt Pieter Ballon, vicerector van de universiteit. "We gaan onze wetenschappers ook zelf opleiden. Een belangrijk luik wordt training in een betere externe communicatie, vooral door daar zeer zorgvuldig mee om te leren gaan en door dicht bij hun onderzoek te blijven."

Ruimere bevoegdheden

Daarnaast is er een curatief luik. Zo krijgt de ombudsdienst bijvoorbeeld ruimere bevoegdheden en zal de Dienst MarCom (Marketing & Communicatie) van de VUB een belangrijkere rol spelen. "Die dienst zal wetenschappers die belaagd worden bijstaan om de vaak anonieme 'bashers' te identificeren en om hun eigen sociale media beter te beheren," aldus Ballon. "Zowel bij interne als bij externe belaging is het de werkgever die moet optreden om zijn werknemers te beschermen. En dat gaan we doen."

Ook de HR-afdeling van VUB wordt gewapend om met intimidatie, van binnen- en buitenaf, om te gaan. Centrale vraag daarbij is hoe de juridische bescherming van VUB-medewerkers te verhogen.

Dat alles kadert binnen het YANA-beleid (You Are Not Alone) van de VUB, een protocol dat werd uitgewerkt toen bleek dat er aan de universiteiten in Vlaanderen sprake was van grensoverschrijdend gedrag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni