De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G
© PhotoNews

VUB schakelt over op digitale hoorcolleges

© belga-nl
26/11/2021

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag over op digitale hoorcolleges. De werkcolleges gaan wel nog fysiek door, net als het onderzoek, de doctoraatsverdedigingen en ook de examenroosters blijven ongewijzigd. Alle fysieke evenementen en niet-noodzakelijke ontmoetingen worden geannuleerd tot het einde van dit semester.

De maatregelen worden maandag ingevoerd en gelden tot het einde van het eerste semester. Wie op Erasmus vertrekt bij het begin van het tweede semester hoeft niet te wanhopen, het huidige reisbeleid blijft behouden. "We willen het aantal contacten verminderen maar onze studenten toch nog maximaal laten deelnemen aan werkcolleges," zegt vicerector Onderwijs- en studentenbeleid Jan Danckaert.

"Ongeveer de helft van alle lessen die onze universiteit aanbiedt, kunnen digitaal doorgaan waardoor we toch het aantal contacten fors verminderen. Niemand vindt dit leuk maar er is veel digitaal lesmateriaal voorhanden dus het lukt wel."

De universiteit neemt deze maatregelen naar eigen zeggen niet met plezier maar uit noodzaak en solidariteit met het UZ Brussel en de hele zorgsector. "Geen fijn maar wel noodzakelijk nieuws," klinkt het in een communicatie aan de studenten. "De coronasituatie is zeer ernstig en door nu in te grijpen, hopen we het tweede semester in normale omstandigheden te kunnen starten. We weten dat dit een stevige beslissing is, maar het is ons universitair ziekenhuis dat als eerste met de stijgende cijfers geconfronteerd wordt. Solidariteit met onze collega's van het UZ Brussel staat daarom voorop."

Mentale ondersteuning

"Wij zijn een op wetenschap gebaseerde onderwijsinstelling," zegt Danckaert daarover. "We leiden ook mensen op tot wetenschappers. Die solidariteit is enorm belangrijk."

Ook mentaal worden studenten geholpen. Sinds begin dit jaar zijn extra psychologen ingeschakeld om studenten die het moeilijk hebben beter te kunnen ondersteunen. "Het zijn donkere wintermaanden en zeker de meest kwetsbaren zullen het nu extra moeilijk krijgen", klinkt het nog. "We roepen dan ook iedereen expliciet op om begrip te tonen voor elkaar, en om zorg te dragen voor elkaar en voor jezelf."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs, Gezondheid, VUB, afstandsonderwijs, overlegcomité, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie