VUB start met bacheloropleiding in artificiële intelligentie

© Belga
16/03/2022

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) start in het academiejaar 2022-2023 met de nieuwe opleiding Bachelor of Science in de Artificiële Intelligentie. Het is de eerste academische bachelor in België die zich volledig op artificiële intelligentie (AI) focust. De Brusselse universiteit wil zo tegemoet komen aan de noden op de arbeidsmarkt en de vraag naar STEM-profielen (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

De nieuwe opleiding bevat een breed pakket aan basisvakken en wil AI vanuit verschillende invalshoeken bestuderen. Algoritmen en datastructuren, zoekprocessen, neurale netwerken en andere technieken voor machinaal leren, kennisrepresentatie en redeneren, wiskunde en wetenschappelijke methoden komen allemaal aan bod.

De rol van AI in de maatschappij wordt ook belicht. Zo worden onder meer ethische en legale aspecten bestudeerd, maar komt ook taalkunde of psychologie aan bod.

"Deze opleiding heeft het potentieel om een brede instroom aan studenten aan te trekken dankzij haar unieke mix van STEM-vakken, zoals wiskunde en computerwetenschappen en menswetenschappelijke vakken, zoals cognitie, taalkunde, recht en ethiek," zegt Jan Danckaert, rector ad interim en vice-rector Onderwijs- en Studentenbeleid.

"De VUB heeft in het verleden al meermaals een voortrekkersrol gespeeld in het oprichten van nieuwe opleidingen en wil dit nu ook doen op het vlak van AI en de maatschappelijke en economische toepassingen daarvan", vervolgt hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni